Epidemie misterioasă: bankeri care se sinucid deşi Bursa este încă în picioare

Sediul Central al Băncii JP Morgan din New York.
Sediul Central al Băncii JP Morgan din New York. (John Moore / Getty Images)

Un angajat de bancă în vârstă de 33 de ani, angajat al JP Morgan, ar fi sărit joi de la etajul 30 al clădirii din Hong Kong, acesta fiind al treilea angajat al băncii, care s-ar fi ”sinucis” în tot atâtea săptămâni şi al şaselea în ultimele 25 de zile, notează NYdailynews.

Conform China Morning Post, bărbatul, neidentificat până în prezent, a fost văzut miercuri de trecători cum cădea de la etajul 30 al clădirii centrale de afaceri Chater House din Hong Kong.

”Un incident tragic şi trist a avut loc Chater House din Hong Kong, poliţia investigând în acest moment cazul”, conform comunicatului JP Morgan.

Moartea acestuia este cu atât mai stranie cu cât, în ultimele trei săptămâni, directorul executiv al băncii JP Morgan din Londra cât şi vicepreşedintele JP Morgan Europe au murit în condiţii asemănătoare.

Ceilalţi 5 bancheri internaţionali de top care au decedat în condiţii controversate în ultimele 25 de zile sunt:

Pe 12 februarie Ryan Crane, 37 de ani, director executiv al băncii internaţionale JP Morgan, cu o vechime de 14 în bancă. De data aceasta poliţia nici nu a mai dat detalii legate de circumstanţele morţii sale. Moartea lui Crane este cu atât mai stranie cu cât în urmă cu două săptămâni, pe data de 28 ianuarie, Gabriel Magee, un alt manager important al companiei JP Morgan, ar fi sărit de pe sediul central al băncii din Londra. Cei doi lucrau împreună şi se cunoşteau.

Pe 7 februarie Richard Talley, 57 de ani, fondatorul American Title Service din Colorado a fost găsit mort. Poliţia susţine că Tallet s-a sinucis în garajul său cu un pistol pentru cuie, împuşcat de opt ori în piept şi cap.

Pe 29 ianuarie Mike Dueker, 50 de ani, economist şef de la Russel Investments, care s-ar fi „aruncat” de pe un pod (Tacoma Narrows) care trecea pe deasupra unei autostrăzi, în statul Washington. Russel a fost angajat ca asistent VP la Federal Reserve în St. Louis între 1991-2008.

Pe 28 ianuarie Gabriel Magee, 39 de ani, vicepreşedinte la JP Morgan Europe. Corpul său a căzut de pe celebrul zgârie nori Canary Warf din Londra (etajul 33), aterizând pe o clădire mai mică din vecinătate. La auzul veştii părinţii săi au declarat că se vor deplasa imediat la Londra pentru a lua lucrurile fiului lor şi a cere explicaţii - cei doi americani respingând vehement versiunea oficială a morţii prin sinucidere.

Pe 26 ianuarie, William Broeksmit, 58 de ani, director executiv al Deutsche Bank, a fost găsit de poliţie spânzurat în casa sa din South Kensington, Londra. A doua zi, Eric Ben-Artzi, fost angajat la Deutsche Bank, care a părăsit banca după ce a început să publice informaţii despre practicile scandaloase ce ar fi avut loc acolo, a ţinut o conferinţă de presă despre pierderile de 12 miliarde pe care DB le-ar fi înregistrat şi despre care directorii DB ar fi ştiut.

Atât JP Morgan cât şi Deutsche Bank sunt anchetate în scandalul manipulării ratelor interbancare LIBOR. Mai multe bănci au fost acuzate de transmiterea de date eronate în scandalul LIBOR.