Epidemie de holeră în nord-estul Nigeriei ucide aproape 100 de persoane

ONU susţine că cel puţin 97 de persoane au murit de holeră în nord-estul Nigeriei în ultimele 2 săptămâni. Pe lângă epidemie, regiunea se confruntă cu atacuri din partea grupului militant local Boko Haram.
(Captură Imagine)

O epidemie de holeră în nord-estul Nigeriei a provocat moartea a aproximativ 100 de persoane şi infectarea a altor câteva sute, a declarat sâmbătă ONU.

Holera a apărut pentru prima dată în statul Borno, în urmă cu două săptămâni, iar apoi au fost raportate cazuri în statul nigerian învecinat Yobe, potrivit Deutsche Welle.

“Numărul cumulat al cazurilor înregistrate în ambele state se ridică la 3.126, dintre care, 97 de decese”, a precizat într-o declaraţie Biroul ONU pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA).

Nord-estul Nigeriei este zguduit de atacuri dese din partea grupului extremis Boko Haram, care desfăşoară o rebeliune jihadistă în regiune din 2009. ONU a adăugat că violenţele subminează eforturile autorităţilor de a controla epidemia.

Militanţii Boko Haram au afirmat la începutul acestei săptămâni că au executat o angajată răpită dintr-o unitate medicală condusă de ONU în Borno. Grupul a ameninţat de asemenea că va ucide alte două persoane din domeniul de sănătate dacă guvernul nu le îndeplineşte cererile.

Zona Lacului Ciad, care se întinde pe anumite zone din Nigeria, Camerun, Ciad şi Niger, a fost de asemenea lovită de holeră. Miercuri, ONU a raportat că peste 500 de persoane din acea regiune au murit din cauza acestei boli de la începutului anului. ONU a raportat că peste 6 milioane de persoane ar putea fi afectate dacă epidemia nu va fi adusă sub control.

Holera se răspândeşte în mare parte prin alimente şi apă potabilă contaminate şi poate provoca diaree şi vomă severe. Vârstnicii, copiii şi bolnavii sunt cei mai expuşi riscurilor.