Epidemia de pestă porcină africană - numărul focarelor creşte vertiginos

(Getty Images)

Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) a crescut din nou în ultima lună, după ce anterior înregistrase un regres. Astfel, un raport emis la 16 mai şi publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată că numărul focarelor era de 397, iar în 19 iunie scăzuse la 55, o diferenţă uriaşă ce avea să dea speranţe că epidemia ar putea fi foarte curând eradicată.

La 10 iulie însă, un nou raport anunţă o creştere alarmantă a numărului focarelor, informează lantulalimentar.ro

În acest context, Comisia Europeană a precizat într-un răspuns trimis recent unei asociaţii profesionale din România, că autorităţile româneşti nu au luat măsuri suficiente şi eficiente pentru exploataţiile non-profesionale şi gospodăriile populaţiei pentru a reduce riscul transmiterii bolii.

Cifrele comunicatului ANSVSA arată că PPA evoluează în 77 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 192 de focare. În alte 6 judeţe există doar cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 369.505 de porci afectaţi de boală şi există 1.552 de cazuri la mistreţi.

Situaţia focarelor active de PPA se prezintă astfel:

– Judeţul Satu-Mare – un focar în gospodăria populaţiei şi 149 de cazuri la mistreţi;

– Judeţul Bihor – 2 focare în gospodăriile populaţiei şi 139 de cazuri la mistreţi;

– Judeţul Sălaj – 2 focare în gospodăriile populaţiei şi 47 de cazuri la mistreţi;

– Judeţul Tulcea – 19 focare (dintre care 2 focare la exploataţii comerciale) şi 167 de cazuri la mistreţi;

– Judeţul Brăila – 6 focare şi 23 de cazuri la mistreţi;

– Judeţul Constanţa – 31 de cazuri la mistreţi;

– Judeţul Ialomiţa – 155 de cazuri la mistreţi;

– Judeţul Galaţi – un focar în gospodăria populaţiei şi 32 de cazuri la mistreţi;

– Judeţul Ilfov – 3 focare în gospodăriile populaţiei şi 64 de cazuri la mistreţi ;

– Judeţul Călăraşi – 5 focare în gospodăriile populaţiei şi 99 de cazuri la mistreţi;

– Judeţul Buzău – 5 focare în gospodăriile populaţiei şi 20 de cazuri la mistreţi;

– Judeţul Giurgiu – 18 focare în gospodăriile populaţiei şi 28 de cazuri la mistreţi;

– Judeţul Teleorman – 77 de focare în gospodăriile populaţiei şi 498 de cazuri la mistreţi;

– Judeţul Argeş – 5 focare (dintre care un focar într-o exploataţie de tip A);

– Judeţul Olt – un focar în gospodăria populaţiei şi 2 cazuri la mistreţi;Judeţul Dâmboviţa – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţi.

Reamintim că România a fost lovită de epidemia de pestă porcină africană, epidemie care s-a extins în condiţiile în care Guvernul a oprit inspecţiile sanitare în primăvara lui 2018, deşi ştia de existenţa focarelor. Şi, în timp ce unele ferme au fost puse pe butuci iar ţăranii pentru care porcul reprezenta hrana pe iarnă îşi plâng animalele omorâte, au fost şi oameni care nu au pierdut. Ba dimpotrivă, au capitalizat pe molimă.

Unul dintre aceştia este cel mai cunoscut crescător de porci din România, fiul lui Liviu Dragnea, care şi-a valorificat 10.000 de porci înainte ca pesta să se îndrepte spre ferma lui. Altul este naşul de cununie al lui Valentin Dragnea, Sorin Stănescu, a cărui Farmavet vinde la greu dezinfectanţi pentru combaterea pestei.

Întâmplător sau nu, Sorin Paul Stănescu este, potrivit Recorder, prieten, ba chiar şi partener de afaceri cu Geronimo Brănescu, şeful ANSVSA, instituţia care ar trebui să oprească epidemia.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne