Energia electrică ar putea fi mai scumpă cu 1-2% din cauza taxei pe stâlp

.
. (Oli Scarff / Getty Images)

Ca urmare a stabilirii aşa-numitei "taxe pe stâlp, preţul la energia electrică ar putea creşte cu 1-2% pentru cosumatorii casnici, a afirmat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, în cadrul unei conferinţe organizate de Mediafax.

"Legislaţia spune că orice cost se regăseşte preţul final", a afirmat Havrileţ, adăugând că încă nu poate fi estimat impactul în facturi al acestei taxe, pentru ca nicio companie nu a transmis ANRE cereri de recunoaştere în tarife a taxei.

Recunoaşterea în facturi va fi făcută ori la 1 iulie, ori la 1 ianuarie 2015 şi va afecta doar preţul reglementat al energiei, potrivit lui Havrileţ.

Suma pentru taxa de stâlp este deja dublă faţă de cea prevăzută în buget

Taxa pe stâlp este, de fapt, un impozit suplimentar stabilit de Guvern pe construcţiile speciale, reprezentând 1,5% din valoarea acestora, plata acesteia făcându-se în două etape: până pe 26 mai şi până la 25 septembrie.

Luni, declaraţiile depuse pentru impozitul pe construcţiile speciale însumau cca un miliard de lei, dublul sumei prevăzute în buget, potrivit declaraţiei secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Dan Manolescu. Din cauza riscului de necolectare, în bugetul pe 2014 s-au prevăzut doar 488 de milioane de lei.

"Ieri (luni - n.r.) aveam o sumă declarată de un miliard de lei, în curs de actualizare. Declaraţia se depune pentru toată sumă anuală, dar se plăteşte în două tranşe. Suma este deja dublă faţă de cea prevăzută în buget", a precizat Manolescu, notând că există discuţii pentru schimbarea tipului de impozitare, unele domenii precum cel energetic, fiind afectate mai mult de această taxare.

La începutul lunii aprilie, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a afirmat că estimările referitoare la încasările din impozitul pe construcţiile speciale indică 1,5 miliarde de lei. Impozitul reprezintă 1,5% din valoarea acestora şi vizează numai persoanele juridice. Măsura vizează companii precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantaţiile pomicole şi viticole, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, instituţiile publice, asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop patrimonial, precum şi clădirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe clădiri conform titlului IX din Codul fiscal.