UPDATE - Emoţii mari pentru Iohannis. Dosarul său de incompatibilitate, pe masa judecătorilor Curţii Supreme

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

UPDATE - Instanţa supremă a admis judecarea pe fond a dosarului de incompatibilitate al lui Iohannis stabilind primul termen pe 14 ianuarie. Din 22 decembrie, însă, Iohannis va fi oficial preşedintele României, iar, potrivit Constituţiei, acesta se va bucura de imunitate.

***

Magistraţii Curţii Supreme judecă marţi dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, iar miza este una uriaşă. Dacă pierde, Iohannis îşi poate lua adio de la orice funcţie eligibilă timp de trei ani, inclusiv cea de viitor preşedinte.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa pe 24 aprilie 2013 că primarul Sibiului Klaus Iohannis este incompatibil întrucât a ocupat simultan funcţia de primar al Sibiului şi cea de reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu şi SC Pieţe SA.

La 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI, judecătorii susţinând că Iohannis nu a încălcat legea şi că interpretarea ANI este eronată. Ulterior, ANI a contestat decizia la Curtea Supremă, care urmează acum să decidă în mod definitiv dacă Iohannis a fost incompatibil, sau dacă raportul ANI va fi anulat.

Însă cel mai probabil la termenul de astăzi ÎCCJ nu va lua o decizie pentru că aşteaptă mai întâi o hotărâre din partea Curţii Constituţionale, care judecă pe 9 decembrie o excepţie de neconstituţionalitate care priveşte starea de incompatibilitate a mai multor primari, printre care şi Klaus Iohannis.

Comentând procesul lui Iohannis, profesorul de drept constituţional Gheorghe Iancu a remarcat, potrivit revistei Capital: "Trebuie rezolvat până pe 22 decembrie, pentru că altfel efectele sunt în funcţie de soluţiile date. Ei pot să mai dea nişte termene unul după altul, dar dacă Iohannis e declarat incompatibil, Băsescu continuă mandatul până în martie. Oricum, trebuie organizate alte alegeri. În situaţia în care nu e declarat incompatibil, se pot pronunţa imediat".

Prin rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de confirmare a stării de incompatibilitate, preşedintele ales nu îşi va putea exercita atribuţiile şi în consecinţă ar putea fi organizate din alegeri prezidenţiale.