Emmanuel Macron: Preşedintele Assad va rămâne la putere în Siria

Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. (Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că realitatea din Siria este că preşedintele Bashar al-Assad va continua să rămână la putere din cauză că opozanţii săi au pierdut “războiul la sol”.

Guvernul preşedintelui Assad a avut de înfruntat grupuri rebele începând cu martie 2011, când diverse guverne s-au opus regimului său şi i-au înarmat şi finanţat pe unii dintre adversarii săi politici în încercarea de a-l înlătura forţat de la putere. Acestor facţiuni înarmate li s-au alăturat în scurt timp un număr mare de terorişti internaţionali, care au intrat în Siria aparent pentru a contribui la alungarea lui Assad de la putere.

Dar guvernul din Damasc a rezistat, diferite facţiuni ale societăţii s-au aliat în jurul lui Assad, iar Siria a fost cuprinsă de un război total. Aliaţii Siriei, Iranul şi Rusia, au oferit de asemenea ajutor militar, iar Moscova a lansat o campanie de bombardamente aeriene împotriva grupurilor extremiste din Siria în septembrie 2015, la cererea guvernului sirian. Totuşi, SUA şi alţii săi, care au desfăşurat propria lor campanie aeriană împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Irak şi Siria, au declarat că atacurile ruşilor au vizat şi grupuri rebele moderate care sunt susţinute de americani şi aliaţii lor şi care luptă împotriva lui Assad.

În cadrul unui interviu acordat duminică postului de televiziune France 24, preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că Assad va rămâne la putere din cauză că Iranul şi Rusia au “câştigat războiul la sol”.

“Bashar al-Assad va rămâne din cauză că este protejat de cei care au câştigat războiul la sol, fie că este Iran sau Rusia”, a precizat liderul francez.

Parisul se opune guvernului Assad şi a sperat că acesta va fi înlăturat de la putere. Dar, în timp ce a indicat de câteva ori că prioritatea sa principală în Siria nu este schimbarea regimului – o poziţie pe care Macron a repetat-o în interviul de duminică – până acum Franţa a evitat în mod explicit să recunoască realitatea existentă la sol în Siria.

Totuşi, Macron l-a numit pe Assad “un inamic al poporului sirian” care “va trebui să răspundă pentru crimele sale în faţa poporului său, în faţa curţilor internaţionale”.

Macron, care a urmărit să obţină un rol mai mare pentru Franţa pe scena internaţională, a afirmat că guvernul său doreşte să “construiască o soluţie politică” la criza din Siria, inclusiv prin aducerea opoziţiei siriene la masa tratativelor guvernului lui Assad.

El a precizat că doreşte ca la începutul anului următor să se înregistreze progrese în discuţiile cu reprezentanţii lui Assad, dar şi cu reprezentanţii opoziţiei.

“Planul Franţei este acela de a obţine pacea, să demineze ţara, să o demilitarizeze şi să obţină o soluţie politică care va permite o pace durabilă – ceea ce înseamnă că toate minorităţile să fie protejate, creştini, şiiţi şi suniţi”, a declarat Macron.

În acelaşi timp, guvernul sirian şi opoziţia ţării au negociat deja, indirect, în două procese separate.

Un proces pentru pacea din Siria se desfăşoară sub auspiciile Naţiunilor Unite din 2012. Cunoscut sub numele de Procesul de la Geneva, discuţiile au eşuat până acum să pună capăt crizei politice din Siria. Alternativ, Iranul, Rusia şi Turcia au desfăşurat din ianuarie 2017 un proces de pace paralel, în capitala kazahă Astana, care a rezultat în câteva acorduri de încetare a focului şi o reducere semnificativă a luptelor la sol.

Între timp, coaliţia condusă de SUA, care include şi Franţa, îşi continuă bombardamentele împotriva Statului Islamic. Macron a declarat că războiul împotriva grupului jihadist în Siria va fi câştigat în intervalul cuprins între jumătatea şi sfârşitul lunii februarie a anului viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe