Emmanuel Macron, avertisment: Certificatele de imunitate COVID „vor genera multe probleme”

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Antoine Gyori /Corbis via Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a atenţionat ţările care doresc implementarea certificatelor de imunitate pentru a relansa turismul, subliniind că este necesar un cadru comun de reglementare care să respecte drepturile individuale şi să evite discriminarea.

Liderii ţărilor blocului UE nu reuşesc să ajungă la un consens privind rolul certificatelor de imunitate. „Eu simt că există multă confuzie în jurul acestui subiect. Un astfel de certificat va genera multe probleme tehnice, privind respectarea datelor personale, privind organizarea libertăţilor noastre. Trebuie să ne pregătim din punct de vedere tehnic, politic şi juridic”, a declarat Emmanuel Macron în marja summitului Consiliului European.

Citiți și Cercetătorii încep să propună ideea vaccinării perpetue

Liderii statelor membre UE au cerut Comisiei Europene să definească norme comune pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de imunitate, dar nu există un acord asupra drepturilor pe care le-ar conferi un astfel de certificat.

Emmanuel Macron s-a declarat împotriva unui permis care „să fie condiţionat doar de vaccinare”. „Dacă vom ajunge să deschidem anumite locuri, nu vom avea cum să condiţionăm accesul doar de vaccinare, mai ales că vaccinarea nu este disponibilă încă pentru cei tineri”, a subliniat preşedintele Franţei, citat de Liberation.

Până în momentul de faţă a fost vaccinată doar 4% din populaţia Franţei.

Citiți și Premierul danez: COVID este parte a "noii realităţi". Va fi nevoie de mai multe runde de vaccinare

Grecia şi Austria, care depind într-o mare măsură de veniturile obţinute din turism, au cerut Comisiei Europene să instituie „certificate de imunitate”.

Emmanuel Macron se opune ideii. „Dacă lucrurile se vor îmbunătăţi, nu va accepta nimeni ca, spre exemplu pentru atragerea turiştilor, să existe o ţară mai ofertantă decât altele, asumând riscul de a aduce turişti de la capătul lumii pentru a-şi umple hotelurile. Trebuie să evităm ca fiecare ţară să dezvolte propriul sistem”, a atras atenţia Emmanuel Macron.

În ciuda mai multor ţări europene care sprijină ideea, Germania şi Franţa sunt sceptice, afirmând că vaccinarea împotriva virusului Wuhan nu va fi obligatorie, excluzând posibilitatea acordării unor privilegii persoanelor vaccinate, în contextul în care experţii au avertizat asupra riscului limitării libertăţilor.

Citiți și Grecia anunţă un acord cu Israelul pentru recunoaşterea paşapoartelor de imunitate

„Atâta timp cât numărul persoanelor vaccinate încă este mult mai mic decât al celor care aşteaptă să se vaccineze, statul nu trebuie să trateze diferit cele două grupuri. În plus, trebuie să se demonstreze clar dacă persoanele vaccinate nu mai sunt contagioase”, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Angela Merkel a reiterat că nu va accepta ca vaccinarea COVID să devină obligatorie. „Eu nu recomand aşa ceva. Noi am spus că nu va exista obligativitatea vaccinării. Şi nici nu cred că va fi necesar, dat fiind că există un grad ridicat de disponibilitate pentru vaccinare”, a subliniat Angela Merkel.

Citiți și Suedia adoptă şi ea, după Danemarca, paşapoarte de imunitate eliberate de guvern

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au stabilit, în ianuarie, să menţină deschise frontierele pentru călătorii esenţiale. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat atunci că certificatele de imunitate vor avea doar rol medical.

Comisia Europeană a dat asigurări că vaccinarea împotriva virusului Wuhan nu va fi obligatorie.

Nici Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu recomandă introducerea aşa-numitelor „paşapoarte de imunitate”, subliniind că vaccinarea nu va opri răspândirea virusului Wuhan - din datele existente - şi că este neclar cât durează imunitatea indusă de vaccin.

Citiți și Ce este Marele Reset? Partea I - Aşteptări reduse şi bio-tehno-feudalism

Nu este clar nici cât timp sunt imune persoanele care s-au recuperat de Covid-19 şi dacă ar trebui să primească vreun certificat care să fie în completarea celui de vaccinare. De asemenea, unele persoane au contraindicaţii privind vaccinarea, astfel încât acestea pot fi discriminate pe nedrept în cazul în care vor fi introduse pe scară largă certificate de imunitate COVID care să dea privilegii purtătorilor.

Unele ţări şi companii aeriene au pledat pentru facilitarea circulaţiei persoanelor vaccinate, chiar impunând certificatele de imunitate.