Emilia Şercan: Universitatea Naţională de Apărare îl spală pe Tobă în cel mai scandalos mod posibil

Acuzat încă de la sfârşitul anului trecut că a copiat 250 din cele 390 de pagini ale tezei sale de doctorat, Petre Tobă se ţine bine de scaunul de ministru de Interne. În apărarea lui sare, după cum aflăm de la jurnalista care l-a acuzat de plagiat, chiar Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" care respinge acuzaţiile.
Emilia Şercan
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)

Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" (UNAp) din Bucureşti îl spală, în cel mai scandalos mod posibil, pe ministrul de Interne, Petre "Apud" Tobă, de acuzaţia de plagiat, a scris luni, pe contul său de Facebook, jurnalista Emilia Şercan.

"UNAp a realizat un raport în care spune că o parte dintre acuzaţiile de plagiat nu se susţin!, iar în altă parte ar fi vorba despre similitudini! Ca să vă reamintesc puţin cam despre ce tip de "similitudini" e vorba în teza lui Apud Tobă - similitudini între 73 de pagini dintr-o singură carte şi lucrarea lui. Sau similitudini între teza lui şi o teză de doctorat susţinută cu doi ani înainte tot la UNAp.

Şi mai scandalos este că UNAp recomandă menţinerea titlului de doctor în cazul lui Apud Tobă pentru că "teza este de actualitate". Da, este de actualitate, dar nu teza lui, ci plagiatul grosolan în faţa căruia UNAp închide ochii", a declarat Emilia Şercan.

Montajul din spatele raportului UNAp, despre care puteţi citi în exclusivitate într-un articol publicat de jurnalistă în pressone.ro, este făcut, spun sursele sale, pentru a-l face scăpat pe "Apud" Tobă deoarece este mare nevoie de el ca să se ocupe de organizarea alegerilor. Cine vrea să-l vadă scăpat? Fan clubul lui din PSD şi SRI.

"Raportul UNAp în care se recomandă menţinerea titlului de doctor pentru Apud este consultativ pentru Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, însă eu am oarece rezerve că nu vom vedea acelaşi tip de verdict şi de la ei. Pentru că zbaterea în subteranele puterii pentru spălarea lui Apud Tobă este uriaşă, iar presiunile la fel.

Să vă spun şi de ce am rezerve. Cel care a numit membrii comisiei care se va ocupa de verdictul în cazul lui Apud Tobă este chestorul-şef de Poliţie Ştefan Prună, de la Academia de Poliţie, adică subordonatul lui Apud Tobă. Cine garantează că domnul Prună, aflat într-o evidentă stare de conflict de interese, a făcut o selecţie care să asigure un verdict onest?", a precizat Emilia Şercan.

Jurnalista şi-a exprimat satisfacţia că în iarnă s-a luptat "ca o nebună", şi le mulţumeşte tuturor celor care au sprijinit-o, ca să împiedice ca analiza tezelor de doctorat să fie lăsată la universităţi,"aşa cum voia academicianul în securitate naţională Adrian Curaj împreună cu toată şleahta de plagiatori".

"Am spus răspicat atunci că a lăsa universităţile să evalueze acuzaţiile de plagiat e ca şi cum ai lăsa un spărgător de bancă să repare seiful, şi uite că raportul UNAp mi-a arătat că aveam dreptate", a adăugat Emilia Şercan.

Amintim că ministrul de Interne Petre Tobă - chestorul care a condus Poliţia Română în ultimii 3 ani - a fost acuzat, la finele lunii noiembrie a anului trecut, de Emilia Şercan, că a copiat 250 din totalul celor 390 de pagini ale tezei cu care a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii.

Asupra cazului trebuia să se pronunţe controversatul Consiliu Naţional de Etică - instituţie care a "albit" de-a lungul timpului înalţi demnitari precum Victor Ponta, Lia Olguţa Vasilescu, sau Gabriel Oprea. Organismul a fost însă revocat înainte să facă acest lucru, un verdict final în acest sens urmând să fie dat, în curând, de noul Consiliu Naţional de Atestare a Diplomelor.