Emil Constantinescu, apel către un "compromis" onorabil în alegerea noului premier

În locul unei "coabitări decente şi rezonabile, care să consolideze stabilitatea internă şi capacitatea de dezvoltare a ţării", suntem din nou într-o eră a confruntărilor, a orgoliilor şi a confuziei dintre voinţa naţiunii şi voinţa persoanelor, susţine Emil Constantinescu.
Emil Constantinescu
Emil Constantinescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a lansat, marţi - zi în care Iohannis a respins propunerea PSD de a o desemna premier pe Sevil Shhaideh iar Liviu Dragnea a ameninţat cu o eventuală suspendare a şefului statului - un apel către factorii politici şi cetăţeni, cerându-le să renunţe la orgolii şi trufie şi să găsească calea către "compromisul onorabil, către dialogul calm şi către solidaritate."

"Mă adresez, de aceea, tuturor factorilor politici implicaţi — Preşedinte, Parlament, partide politice, guverne prezente şi guverne viitoare -, mă adresez tuturor cetăţenilor României, solicitându-le să nu irosească acest posibil nou început. Să renunţe la orgoliile personale, la trufie şi la desconsiderarea competitorilor, să sacrifice eventual ceva din propriile ambiţii, fiindcă nu despre fiecare dintre noi este vorba, ci despre toţi împreună. Într-o conjunctură regională şi internaţională dintre cele mai riscante şi mai dificile, toţi suntem datori să găsim - poate în al 12-lea ceas - calea către compromisul onorabil, către dialogul calm şi către solidaritate", a declarat Constantinescu, într-o declaraţie acordată marţi Agerpres.

Constantinescu mai susţine că, de şaisprezece ani încoace, faliile care divid societatea românească şi îi blochează progresul se diversifică şi se adâncesc pe zi ce trece deşi "există garanţii internaţionale de securitate şi creştere economică internă".

"Chiar şi în acest moment, când România dispune de un preşedinte şi de un Parlament cu incontestabilă legitimitate, în locul unei coabitări decente şi rezonabile, care să consolideze stabilitatea internă şi capacitatea de dezvoltare a ţării, suntem din nou într-o eră a confruntărilor, a orgoliilor şi a confuziei dintre voinţa naţiunii şi voinţa persoanelor. Îmi e greu să înţeleg cum în 1996, când o coaliţie largă de partide a câştigat, după o confruntare ideologică dură, o majoritate redusă în Parlament, am putut asigura ca preşedinte guvernarea acelei coaliţii timp de patru ani fără moţiuni de cenzură în Parlament, fără iniţiative de suspendare a preşedintelui României, conflicte instituţionale şi apeluri la Curtea Constituţională, în condiţiile unor grave crize politice, economice şi sociale interne şi internaţionale şi acum, când există garanţii internaţionale de securitate şi creştere economică internă, nu se poate", a adăugat fostul preşedinte.

În opinia lui Constantinescu, alegerile din decembrie, la care, reamintim, au ieşit sub 40% dintre cetăţeni iar PSD a luat circa 45% dintre voturi, au confirmat aspiraţia electoratului către echilibru şi cooperare şi nu o "politică de confruntări, de jigniri şi de opresiune asupra unor persoane sau grupuri de persoane."

"Cine nu înţelege această nouă realitate nu merită să participe la viaţa cetăţii. Alegerile au afirmat aspiraţia electoratului către un nou tip de politică şi de politician: o politică dominată de temele interesului comun, un politician care nu lucrează pentru propria bunăstare, obiective personale sau ale unor grupuri de interese, ci doar pentru binele public. Cine nu înţelege această nouă realitate nu merită să participe la viaţa cetăţii. Vreau să sper că noul an 2017 ne va găsi pregătiţi pentru instituirea unui climat de colaborare corectă şi de progres comun, pe care România îl aşteaptă de prea mult timp", mai susţine Emil Constantinescu.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu o va desemna pe Sevil Shhaideh pentru postul de premier. Refuzul preşedintelui de a o pune în fruntea Guvernului pe fosta succesoare a lui Dragnea la Ministerul Dezvoltării Regionale vine pe fundalul controverselor legate de soţul acesteia, Akram Shhaideh fiind acuzat că este un susţinător deschis al lui Bashar Al-Assad şi al Hezbollah.

Ulterior, Liviu Dragnea a ţinut şi el o conferinţă de presă în cadrul căreia a susţinut că nu înţelege refuzul lui Iohannis de a o desemna premier pe Shhaideh, a opinat că acesta aruncă ţara într-o criză politică şi a anunţat că va analiza oportunitatea suspendării acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne