Emil Boc: Voi milita întotdeauna pentru desfiinţarea pensiilor speciale

Pensiile speciale nu au ce căuta în România pentru că se creează categorii de privilegiaţi, este de părere fostul premier Emil Boc.
Primarul Clujului Emil Boc
Primarul Clujului Emil Boc (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Pensiile speciale trebuie desfiinţate pentru că nu trebuie să existe categorii de privilegiaţi, a opinat vineri, înainte de Liga Aleşilor Locali ai PNL, fostul premier şi actualul primar al Clujului, Emil Boc.

"Voi milita întotdeauna pentru desfiinţarea pensiilor speciale, pentru că eu am apreciat şi apreciez că, în faţa legii, toţi trebuie să fie egali şi asta înseamnă să ai un salariu decent pentru a avea o pensie decentă. Nu sunt de acord cu pensii speciale pentru a crea categorii de privilegiaţi. Din această perspectivă şi pentru administraţiile publice locale este de preferat şi de dorit să ai salarii decente pentru a avea pensii decente şi să nu existe discrepanţe atât de mari între salarizarea din administraţia centrală care este de două ori, uneori de trei ori mai mare decât salarizarea din administraţia locală.

Despre aceste principii vorbim şi nu neapărat de cuantum. Nu este admisibil să se creeze discrepanţe atât de mari între salarizarea din administraţia centrală, de exemplu salariile miniştrilor, salariile de la Camera Deputaţilor, de la Senat şi salariile din administraţia locală", a declarat Emil Boc, citat de Agerpres.

Fostul premier a opinat că pensiile speciale nu au ce căuta în România pentru nimeni, însă a admis că, eventual, cei din justiţie ar putea beneficia de acestea având în vedere regimul consacrat în toată lumea.

"În rest, salariile trebuie să fie acelea care să dea pensii mai mari pe baza principiului contributivităţii. Eu sunt convins că, dacă salariile ar fi mai mari, contribuţia va fi mai mare şi pensia va fi mai mare. Acum din nou se încearcă sectorial să creăm pentru x, pentru y, deja din nou se face praf tot sistemul de salarizare şi sistemul de pensii din România. Cât timp nu se va păstra acest echilibru, din nou, vom avea acele dezechilibre care erau în 2009, 2010.

Eu cred că se poate păstra un anumit raport favorabil pentru administraţia centrală, dar nu de două-trei ori cum este acum şi un raport favorabil şi administraţiilor locale cu principiul contributivităţii pentru pensii. Dacă se va păstra acest echilibru nu vor mai apărea categorii privilegiate care, după aceea, vor distorsiona întreg sistemul. Deja cred că sistemul este la limită în momentul de faţă prin distorsiunile care au apărut cu pensiile speciale pentru parlamentari, diplomaţi, x, y şi z. Nu mai putem avea un sistem unitar", a precizat Emil Boc.