Elveţia refuză pe moment să semneze un tratat de interzicere a bombelor nucleare

(Getty Images)

Consiliul Federal Elveţian a refuzat semnarea Tratatului privind Interzicerea Armelor Nucleare (TPNW), adoptat anul trecut la ONU. Un grup de lucru a susţinut că argumentele împotriva tratatului cântăresc mai mult decât potenţialele oportunităţi ale semnării acestuia, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Un total de 122 de state, inclusiv Elveţia, au adoptat tratatul la ONU în iulie 2017, deşi cele nouă puteri nucleare nu au făcut parte din acest grup. Tratatul TPNW va intra în vigoare doar când cel puţin 50 de ţări îl vor ratifica. Semnatarii au obligaţia de a nu dezvolta, testa, produce, achiziţiona, deţine, stoca, utiliza arme nucleare sau de a ameninţa cu folosirea lor. Acordul interzice de asemenea dezvoltarea de arme nucleare pe teritoriul naţional şi acordarea de asistenţă oricărei naţiuni implicate în activităţi interzise.

După cum a precizat SwissInfo.ch, Consiliul Federal al Elveţiei, format din şapte membri, a luat decizia de a nu ratifica acordul, pe baza unui raport publicat în luna iunie de către un grup de lucru între departamente. Guvernul elveţian a recunoscut că există „considerente umanitare, o lege internaţională şi o politică a păcii” în favoarea ratificării tratatului, dar a considerat că nu este momentul potrivit pentru această mişcare.

„Este părerea Consiliului Federal, totuşi, că în contextul internaţional actual, tratatul TPNW atrage riscuri atât din punct de vedere al progresului continuu al diplomaţiei dezarmării cât şi al intereselor politicii de securitate a Elveţiei. Mai mult, TPNW conţine o serie de prevederi a căror interpretare şi ale căror implicaţii pot fi evaluate doar provizoriu în acest moment”, conform unei declaraţii guvernamentale.

„Dacă Elveţia nu semnează acest tratat, oamenii vor contesta statutul nostru de promotor al drepturilor umane şi al dezarmării. Cred că [eşecul semnării] va submina credibilitatea noastră în această zonă”, a afirmat Beatrice Fihn, directoarea Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare, într-un interviu acordat recent pentru RTS. Campania îşi are sediul în Geneva.

Ambasadoarea Sabrina Dellafior, care reprezintă Elveţia la Conferinţa ONU pentru Dezarmare din Geneva, a apărat poziţia prudentă adoptată de Berna în legătură cu semnarea tratatului, afirmând:

„Nu suntem siguri că acest tratat va fi cu adevărat un pas în direcţia eliminării armelor nucleare din cauză că ţările care deţin bomba atomică nu fac parte din el, deşi suntem convinşi că ele ar trebui să fie implicate – ele şi aliaţii lor. Acest tratat nu ar trebui să fie împotriva lor ci de partea lor.”

Elveţia a mai precizat că va „monitoriza îndeaproape evoluţiile ulterioare şi va rămâne dedicată acestei probleme” şi că îşi va reexamina poziţia în viitor dacă va fi necesar.