Elton John este inamicul public nr. 1 al Chinei

Elton John în timpul Galei GRAMMY Awards la Staples Center 10 februarie 2013 în Los Angeles
Elton John în timpul Galei GRAMMY Awards la Staples Center 10 februarie 2013 în Los Angeles (Kevork Djansezian / Getty Images)

Elton John s-a trezit că are probleme cu Ministerul chinez al Culturii, după un concert din luna noiembrie de la Beijing. El a îndrăznit să dedice concertul său artistului chinez Ai Weiwei şi acest lucru a contravenit regulilor stricte din China.

În acest episod al China Uncensored, Chris Chappell investighează modul în care China se străduieşte să controleze artiştii din China şi din întreaga lume. Se pare că regimul încearcă să cenzureze şi artiştii din Statele Unite ale Americii ... Iar asta tocmai când liderul chinez Xi Jinping a declarat că oamenii ar trebui să aibă libertatea de a critica Partidul Comunist!

Nu este prima dată când China are probleme cu celebrităţile străine, care cred că sunt liberi să-şi exprime opinia doar pentru că cineva le dă o scenă şi un microfon.

În 2008, Bjork a strigat "Tibet, Tibet!" la sfârşitul piesei sale "Declare Independence", la un concert din Shanghai. Ministrul Culturii a declarat că gestul a rănit sentimentele poporului chinez şi contravine conduitei profesionale a unui artist, pentru că artiştii nu ar trebui să nu spună nimic, în conformitate cu normele comuniste.

Cai Wu, ministrul culturii din China, a găsit soluţia - deşi aceasta sună ca şi cum ar fi din romanul numit "1984". El a stipulat că doar artiştilor cu studii superioare li se va permite să susţină spectacole în China de acum înainte. Îmi pare rău pentru tine Justin Bieber.

Regimul chinez aparent vrea să protejeze cetăţenii din toată lumea de oamenii care au păreri critice la adresa regimului chinez.

Să vă dau câteva exemple. David Lin este un om de afaceri taiwanezo-american, care locuieşte în Oregon. El a realizat o pictură murală de 33 de metri. Jumătate prezintă un peisaj idilic din Taiwan. Cealaltă jumătate prezintă bătăile brutale ale poliţiei şi autoincendierile din Tibet. Deci Consulatul chinez din San Francisco a trimis o scrisoare primarului în care a fost înştiinţat că această pictură trebuie înlăturată.

Un caz asemănător este cel al Shen Yun Performing Arts. Compania a vizitat cele mai importante oraşe ale lumii şi a primit doar recenzii bune pentru reprezentarea culturii tradiţionale chineze prin muzică şi dans. Aţi putea crede că regimul chinez nu este normal: dacă acest spectacol este eminamente chinez, atunci el nu ar trebui să reprezinte vreo problemă, nu-i aşa? Greşit; nu subestimaţi niciodată febra paranoică a Partidului Comunist.

Din moment ce sediul companiei este la New York şi nu este controlată de guvernul chinez, consulatele chineze din fiecare oraş în care se deplasează încearcă să preseze guvernul local să anuleze spectacolul, sau să-l saboteze în vreun fel - uneori au apelat chiar la spargerea roţilor autobuzelor lor.

Ce e amuzant este că în timp ce China exercită un control strict asupra artiştilor şi actorilor, liderul chinez Xi Jinping îndeamnă oamenii să se simtă liberi să "critice cu tărie Partidul Comunist". Asta este echivalentul sinuciderii la chinezi. Mao Zedong a făcut la fel. El a organizat Campania celor 100 de flori. Oamenii au fost încurajaţi să critice constructiv partidul. Dar atunci când aceştia aveau probleme serioase de raportat Partidului Comunist, ei erau arestaţi rapid şi trimişi în lagăre de muncă. Deci este de la sine înţeles că oamenii sunt un pic sceptici în a-şi deschide inimile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură