Elita politică americană în corzi. Raport: John Kerry spune palestinienilor că Trump ar putea pleca de la Casa Albă într-un an

Fostul secretar de stat american John Kerry.
Fostul secretar de stat american John Kerry. (Getty Images)

Fostul secretar de stat american John Kerry aparent a încercat să saboteze eforturile administraţiei Trump de a intermedia negocieriile de pace dintre israelieni şi palestinieni, cerând Autorităţii Palestiniene să nu “cedeze în faţa cerinţelor preşedintelui [Donald] Trump” şi sugerând că liderul american ar putea părăsi Biroul Oval într-un an.

Raportul a fost publicat iniţial în publicaţia israeliană Maariv şi a citat un oficial de rang înalt al Autorităţii Palestiniene care s-a referit la o întâlnire ce a avut loc în Londra între John Kerry şi Hussein Agha, un asociat apropiat al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas. Agha, care a fost implicat în discuţiile precedente în numele lui Abbas, a relatat oficialilor Autorităţii Palestiniene presupusele detalii referitoare la discuţia sa cu fostul oficial american, a precizat Maariv.

Citând propriul ziar, jurnalistul Ben Caspit de la Maariv a scris în publicaţia Jerusalem Post:

În timpul conversaţiei, potrivit raportului, Kerry l-a rugat pe Agha să transmită un mesaj lui Abbas, cerându-i acestuia să “reziste şi să fie puternic”. Spune-i, i-a cerut Kerry lui Agha, “că ar trebui să rămână puternic în spiritul său şi să tragă de timp, să nu cedeze cerinţelor preşedintelui [Donald] Trump”.

Potrivit lui Kerry, Trump nu ar mai rămâne în funcţie mult timp. S-a afirmat că [John] Kerry a declarat că într-un interval de un an există o şansă bună ca Trump să nu mai fie la Casa Albă.

Un purtător de cuvânt al lui Abbas nu a răspuns imediat cererii făcute de Breitbart News de a comenta presupusele acţiuni ale lui Kerry.

Fox News a susţinut că Departamentul de Stat al SUA a refuzat să facă comentarii în legătură cu subiectul.

Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich, şi-a exprimat îndoiala că John Kerry ar fi făcut astfel de comentarii.

“Kerry ştie că, în calitate de fost secretar de stat şi fost senator american, acel tip de sfat ar fi sirprinzător de nepatriotic şi nu cred că John Kerry ar face aşa ceva. Sper că nu a făcut-o. Aş fi foarte, foarte surprins dacă un fost secretar de stat, un fost senator american ar fi spus ceva care este în mod făţiş anti-american”, a precizat Gingrich într-o emisiunie la Fox & Friends.