Elicoptere militare americane ajung în Germania pentru a întări forţele NATO

Mare parte a echipamentului va fi repartizat în România.
Personal american descarcă blindate americane la baza militară Kogălniceanu, 14 februarie 2017
Personal american descarcă blindate americane la baza militară Kogălniceanu, 14 februarie 2017 (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Armata SUA a început să descarce zeci de elicoptere într-un port din nordul Germaniei, pe măsură ce NATO continuă să îşi întărească prezenţa militară în Europa de Est.

Nouăzeci şi patru de elicoptere Chinook, Apache şi Black Hawk au fost trimise la Bremerhaven pentru ca aparatele de zbor să fie mutate într-o bază din Bavaria, informa duminică agenţia germană de ştiri DPA.

Mai multe camioane din Brigada 10 de Luptă Aviatică în Fortul Drum din New York, au fost de asemenea expediate către port.

Cea mai mare parte a echipamentului militar este destinat unei baze a armatei din oraşul bavarez Illesheim, dar unele dintre acestea vor fi trimise în Lituania şi România.

“Azi, descărcăm o parte din brigada de luptă aviatică ce va fi mutată în Germania şi Europa de Est şi va fi trimisă în Letonia şi România, în timp ce o mare parte a acesteia va rămâne staţionată în Germania”, afirma pentru reporteri general-maiorul Duane Gamble, comandantul Comandamentului 21 de susţinere în Teren.

Echipamentul, împreună cu amplasarea a 3.500 de trupe, care a început luna trecută, au ca scop întărirea frontului estic al NATO pentru a contracara orice ameninţare percepută din partea Rusiei.

Cu toate acestea, analiştii susţin că scopul acestei amplasări de trupe va irita tensiunile cu Moscova şi că poate face foarte puţin în cazul unui atac .

Fostul secretar al Apărării, Ashton Carter, a anunţat anul trecut amplasarea trupelor, declarând că forţele vor lua parte la manevre militare "obişnuite" în întreaga regiune împreună cu aliaţii NATO.

Mişcarea reprezintă apogeul unei prezenţe mai serioase a trupelor armate în Europa de Est, de când peninsula Crimeea a fost anexată la Federaţia Rusă, în martie 2014.

SUA nu este singurul membru NATO care amplifică prezenţa militară în Europa de Est. Marea Britanie a amplasat nave şi avioane care patrulează Marea Neagră. Germania îşi staţionează, de asemenea, sute de soldaţi în regiunea Baltică lângă graniţa cu Rusia.

Moscova a condamnat cea mai mare masare de trupe în Europa de la sfârşitul Războiului Rece, criticând evoluţia ca fiind o ameninţare la securitatea naţională a Rusiei.