Elicopter saudit se prăbuşeşte lângă graniţa cu Yemenul. Toţi pasagerii, inclusiv un prinţ, şi-au pierdut viaţa

Un elicopter care transporta 8 oficiali saudiţi de rang înalt (inclusiv prinţul Mansour bin-Muqrin) s-a prăbuşit în sudul Arabiei Saudite, în apropierea graniţei cu Yemenul.
Prinţul saudit Mansour bin-Muqrin
Prinţul saudit Mansour bin-Muqrin (Captură Imagine)

După cum a raportat PTI, un prinţ saudit şi-a pierdut viaţa când un elicopter care transporta mai mulţi oficiali de rang înalt s-a prăbuşit duminică în apropierea graniţei Regatului cu Yemenul, care este zguduit de război.

Incidentul a avut loc după ce Arabia Saudită a interceptat şi distrus, sâmbătă seară, o rachetă balistică lansată dinspre Yemen, în apropierea aeroportului internaţional din Riad. Saudiţii conduc o coaliţie ce luptă împotriva rebelilor yemeniţi Houthi, care sunt susţinuţi de Iran.

Conform unor rapoarte media, la bordul elicopterului s-au aflat oficiali de rang înalt, inclusiv prinţul Mansour bin-Muqrin, vice Emir al provinciei Asir. El a fost fiul lui Muqrin bin Abdulaziz Al Saud, fostul şef al serviciului de informaţii care a fost pentru scurt timp prinţ încoronat al Arabiei Saudite în perioada ianuarie-aprilie 2015.

Incidentul a avut loc în timp ce oficialii se întorceau dintr-o inspecţie efectuată la Centrul al-Saida al-Sawalha în municipalitatea Mahail Asir.

În zona în care s-a prăbuşit elicopterul saudit au fost raportate în ultimele câteva luni un anumit număr de atacuri punitive transfrontaliere din Yemen, care au provocat victime în rândul soldaţilor saudiţi.

De asemenea, tragedia aeriană a avut loc în condiţiile în care Arabia Saudită a arestat sâmbătă 11 prinţi şi zeci de foşti şi actuali miniştri, într-o mişcare masivă de curăţare a establishmentului ce are loc după crearea unei comisii anticorupţie.

Regele saudit Salman, în vârstă de 81 de ani, a numit alţi doi miniştri în posturi cheie în domeniul securităţii şi economiei, într-o mişcare ce va cimenta şi mai mult puterea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, care se pregăteşte să preia tronul.

Prinţul Miteb bin Abdullah a fost înlocuit cu Khaled bin Ayyaf în funcţia de şef al Gărzii Naţionale, o forţă de elită pentru securitatea internă. El a fost considerat un posibil rival la tronul saudit înainte de rapida ascensiune a prinţului Mohammed, fiul regelui Salman.

Prinţul încoronat, în vârstă de 32 de ani, va conduce de asemenea comisia anticorupţie, despre care guvernul saudit a afirmat că are puterea de a emite mandate de arestare, a impune restricţii de călătorie şi de a îngheţa conturi bancare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe