Elevii clasei a V-a încep şcoala. Fără manuale, dar cu un compendiu. Unul de 4 lei

Copiii de clasa a V-a vor găsi pe bănci, în prima zi de scoală, în loc de manuale, un compendiu de 296 de pagini, acoperind 6 materii, după care vor învăţa în primele 8 săptămâni. Dacă după două luni manualele tot nu vor fi gata, ministerul va pregăti un nou compendiu.
Liviu Pop
Liviu Pop (Aktual24.ro)

Elevii claselor a V-a vor începe şcoala fără manuale, dar vor avea, "în schimb", un compendiu introductiv pentru gimnaziu. Tipărirea acestuia a costat 4 lei, iar transportul 14 bani per exemplar, în total fiind tipărite 177.000 de exemplare, a informat luni ministrul Educaţiei, Liviu Pop, relatează Agerpres.

Potrivit lui Pop, compendiul a plecat astăzi către 20 de judeţe, urmând ca, săptămâna aceasta, să ajungă în fiecare unitate şcolară în care există clasă de a V-a.

"Evident un exemplar va fi disponibil în fiecare clasă şi pentru profesorii care urmează să predea la aceste clase. Sunt cele şase arii curriculare la care avem contestaţii astăzi. Astăzi de dimineaţă au plecat cu ajutorul Poştei Române 82.200 de exemplare către 20 de judeţe, în special cele din Nord-Est şi Nord-Vest, care sunt mai depărtate de Bucureşti. Până în data de 8 septembrie vor ajunge toate aceste compendii în unităţile şcolare pentru copiii din clasa a V-a", a declarat Pop.

Potrivit ministrului, noul compendiu are 296 de pagini, este structurat pe şase arii curriculare şi este util pentru clasele a V-a în primele opt săptămâni din primul semestru până când vor apărea şi manualele.

"Evident, aşteptăm cu interes finalizarea contestaţiilor pentru că s-au depus contestaţii la manuale de clasa a V-a la 15 discipline. Dintre aceste 15 discipline s-au deblocat 3. Urmează pentru celelalte 13 să se desfăşoare etapele prevăzute în Legea achiziţiilor publice", a susţinut Liviu Pop.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care după opt săptămâni nu vor fi gata manualele de clasa a V-a, Pop a declarat că ar putea să se tipărească un alt compendiu.

"Sper ca în opt săptămâni să avem soluţionată situaţia manualelor de clasa a V-a. Acest compendiu va fi public şi în format electronic pe site-ul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei începând de astăzi. (...) Când s-a făcut compendiul s-a ţinut cont de programa şcolară'', a explicat demnitarul.

Pregătirea primului compendiu a durat circa o lună şi jumătate.