Elevii chinezi ar putea fi privaţi de educaţie pe măsura dispariţiei şcolilor

26 iunie 2012 - Copiii muncitorilor migratori se odihnesc într-o şcoală pentru emigranţi ilegali din Beijing care a primit ordinul să fie închisă, forţând copiii să se întoarcă acasă în provinciile lor.
26 iunie 2012 - Copiii muncitorilor migratori se odihnesc într-o şcoală pentru emigranţi ilegali din Beijing care a primit ordinul să fie închisă, forţând copiii să se întoarcă acasă în provinciile lor. (STR / AFP / Getty Images)

Şcolile rurale din China au fost închise într-un ritm alarmant - o rată de 4 şcoli pe oră - în ultimii 10 ani, lăsând elevii fara nicio altă alternativă decât să renunţe la educaţie.

Într-o ţară unde succesul depinde în mare parte de educaţie, elevii sunt condamnaţi să eşueze deoarece nu mai au o şcoală unde să meargă. Un forum recent ţinut în Beijing pe tema educaţiei rurale, pregătit de Institutul Secolului 21 pentru Cercetarea Educaţiei (21CEDU) şi prezentat de decanul său Yang Dongping, a oferit aceste date.

Raportul a indicat că o medie de 63 de şcoli primare, 30 de posturi de predare şi 3 licee au dispărut zilnic între 2000 şi 2010.

Mass media din China continentală a raportat numărul total de şcoli închise sau reduse în perioada de 10 ani: 229.400 sau 52,1% dintre şcolile primare au fost închise; 111.000 sau 60% dintre posturile de predare au fost reduse; şi 10.600 sau peste 25% dintre licee au dispărut. Ca urmare, peste 31,53 de milioane de copii din zonele rurale şi 16,44 milioane de liceeni nu au o şcoală locală unde să meargă.

Majoritatea acestor studenţi trebuie să se transfere la şcoli situate în districte sau comune îndepărtate, fiind implicate mari cheltuieli şi probleme. Un sondaj desfăşurat de 21CEDU a arătat că distanţa medie de călătorie pentru copiii rurali este de 10 km şi 34 km pentru liceeni.

Copiii muncitorilor migratori nu o duc mai bine în oraşe. Nu numai ca aceste şcoli sunt închise, dar de asemenea mulţi elevi nu au voie să participe la ore datorită lipsei înregistrării civile condiţionate. Aşa numitele şcoli improvizate care s-au deschis în unele oraşe, precum Beijing sau Guangzhou, sunt departe de a fi ideale.

O şcoală a fost închisă în august 2011 deoarece autorităţile locale au refuzat să extindă contractul de închiriere. Noua şcoală primară Hope din districtul Haidian, comuna Dongsheng, a fost demolată cu câteva zile înainte de deschiderea ei programată, lăsând 800 de elevi fara o şcoală. Mulţi părinţi s-au plimbat prin zonă, uitându-se la ruinele şcolii. Unul dintre ei a strigat:“Noi am făcut atât de multe pentru Beijing!”.

În alte cazuri de închidere a şcolilor, mulţi oameni ştiau de la mijlocul lunii iunie că aproape 30 de şcoli improvizate în Daxing, Chaoyang si Haidian erau programate să fie închise, afectând 30.000 de copii. Directoarea Yang de la Şcoala Experimentală Tuanhe din comuna Xihongmen a spus: “O şcoală veche de un deceniu a fost închisă pur si simplu”.

Departamentul pentru educaţie susţine că aceşti tineri ar putea fi trimişi la 6 şcoli acreditate de guvern, dar părinţii trebuie să plătească taxe ridicate. În plus, aceste şcoli sunt localizate în mare parte în zone îndepărtate. Un blogger a comentat pe Jems.me că guvernul intenţionează să controleze fluxul populaţiei prin trimiterea copiilor migratori înapoi în zonele rurale. Această închidere masivă de şcoli improvizate în Beijing a cauzat mari temeri pentru copiii migratori care sunt forţaţi să renunţe la şcoală, să umble pe străzile Beijing-ului sau să muncească.

Pentru a adăuga şi mai mult la insulta adusă copiiilor, autorităţile chineze se pregătesc să ajute 1.000 de şcoli primare Hope în Africa în următorii 10 ani. Acest Proiect Hope între Africa şi China a primit fonduri de peste 33 de milioane de yuani (5,29 milioane dolari). Fundaţia Chineză pentru Dezvoltarea Tineretului şi World Eminence Chinese Business Association au lansat proiectul prin vizitarea Tanzaniei în 6 martie 2011, apoi a Etiopiei, Kenyei, Rwandei, Ugandei şi Burundi.

Un utilizator de Internet din China continentală a ridiculizat Partidul Comunist Chinez (PCC) pentru ajutarea Africii şi nepăsarea faţă de copiii chinezi, spunând: “Poate doar emigranţii în Africa se vor bucura de iubirea PCC!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe