"Ei au făcut-o, ei s-o dreagă!" - Augustin Zegrean despre ordonanţa traseismului local

Augustin Zegrean în Parlamentul României
Augustin Zegrean în Parlamentul României (Epoch Times România)

În conformitate cu Constituţia ţării, Parlamentul trebuie să dea o lege de respingere a OUG nr.55/2014 (aşa numita ordonanţă a traseismului aleşilor locali n.r.), a declarat vineri preşedintele Curţii Constituţionale (CCR), Augustin Zegrean, relatează Agerpres.

Având în vedere că judecătorii CCR au decis, miercuri, că OUG 55/2014 privind traseismul aleşilor locali este neconstituţională şi potrivit Constituţiei deciziile Curţii sunt obligatorii, Parlamentarul va trebui să se conformeze, a explicat Zegrean:

"Răspunsul îl găsiţi în Constituţie. Acolo scrie că deciziile Curţii sunt general obligatorii. (...). Legea aceasta a fost de admitere a ordonanţei şi acum trebuie să dea (n.r. — Parlamentul) o lege de respingere a ordonanţei şi în Constituţie, la art.115 alin. 8, scrie că, în cazul respingerii ordonanţelor, Parlamentul va scrie ce se întâmplă cu efectele care s-au produs. Deci, ei au făcut-o, ei s-o dreagă", a răspuns Zegrean, la Palatul Parlamentului, la o întrebare privind efectele juridice ale deciziei CCR prin care OUG 55/2014 a fost declarată neconsituţională.

De asemenea, potrivit deciziei CCR, Parlamentul va trebui ca, în legea de respingere a ordonanţei, să stabilească şi efectele produse de aceasta.

"Este text din Constituţie. Dacă nu se respectă nici Constituţia, mai mult ce putem noi face? Dacă ţi-ar fi luat dumitale casa printr-o ordonanţă care după aceea ar fi declarată neconstituţională, ce-ai face? Ţi-ai lua casa înapoi, nu? Aşa mă gândesc şi eu", a declarat Zegrean, care a mai precizat că motivaţia deciziei CCR privind OUG 55/2014 va fi dată în termen de 30 de zile.

Reamintim că OUG care le-a permis aleşilor locali ca, timp de 45 de zile, să-şi schimbe partidul sau să devină independenţi, fără să îşi piardă mandatul, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 septembrie. Principalul partid care a beneficiat a fost PSD, care şi-a atras, cu puţin timp înainte de prezidenţiale, peste 500 de noi primari şi o întreagă pleiadă de consilieri locali şi judeţeni, recâştigând astfel controlul asupra consiliilor care gestionează fonduri de miliarde.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne