Ehud Barak avertizează: Israelul se îndreaptă în direcţia “Apartheidului”

Dacă Israelul continuă să controleze palestinienii, rezultatul inevitabil va fi “un stat ne-evreu sau unul nedemocratic”, a declarat fostul premier israelian Ehud Barak.
Fostul premier israelian Ehud Barak.
Fostul premier israelian Ehud Barak. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Deşi situaţia actuală din Israel nu este încă una specifică “apartheidului”, ţara se îndreaptă în această direcţie, a declarat fostul premier israelian Ehud Barak într-un interviu difuzat miercuri noaptea la postul german de televiziune Deutsche Welle TV.

Barak a făcut aceste remarci în cadrul emisiunii Conflict Zone, care este difuzată de canalul internaţional în limba engleză al Deutsche Welle. Emisiunea a inclus un interviu realizat de jurnalistul veteran britanic Tim Sebastian cu ocazia marcării a 50 de ani de la Războiul de Şase Zile - dintre Israel şi o alianţă formată din statele arabe Egipt, Siria şi Iordania. În urma victoriei împotriva statelor arabe, Israelul a ocupat Fâşia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan şi Cisiordania.

“Israelul se confruntă cu o alegere”, a declarat Barak, potrivit unor extrase ale interviului pe care publicaţia israeliană Haaretz le-ar fi primit în avans.

“Dacă continuăm să controlăm întreaga zonă ce se întinde de la Mediterană la râul Iordan, unde locuiesc aproximativ 13 milioane de persoane – 8 milioane de israelieni şi 5 milioane de palestinieni ... dacă o singură entitate conduce această zonă întreagă numită Israel, atunci [aceasta] va deveni inevitabil fie ne-evreiască, fie nedemocratică”, a declarat fostul premier în vârstă de 74 de ani.

În cazul unui scenariu în care palestinienilor care locuiesc în Cisiordania li se oferă drepturi depline şi li se permite să voteze, Barak prezice că Israelul va deveni rapid un “stat binaţional cu o majoritate arabă şi un război civil”.

Cea de-a doua opţiune, a precizat Barak, care a servit ca premier în perioada 1999-2001, este calea actuală a Israelului: o alunecare către un regim de tipul apartheidului.

Deoarece aceste două variante nu sunt de dorit, Israelul are ceea ce Barak numeşte a fi “obligaţia” de a schimba direcţia guvernului şi de a urmări o soluţie cu două state pentru două popoare.

Întrebat de implicaţiile morale ale ocupaţiei israeliene şi dacă controlul “vieţilor a aproximativ 4 milioane de oameni, de către un guvern pe care ei nu pot să îl voteze, este imorală şi nedreaptă”, Barak a răspuns că “problema morală” nu este principala sa îngrijorare.