Egiptul se retrage din iniţiativa “NATO Arăbesc”, condusă de SUA

Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său egiptean Abdel Fattah el-Sisi
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său egiptean Abdel Fattah el-Sisi (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Egiptul a decis să se retragă dintr-o iniţiativă condusă de SUA pentru crearea unei alianţe strategice cu aliaţi arabi cheie, cunoscută sub numele de Alianţa pentru Securitate din Orientul Mijlociu (MESA), a relatat miercuri Reuters, citând surse familiare cu problema.

Cunoscută de asemenea sub numele de “NATO Arăbesc”, alianţa ar include Iordania, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Bahrain, Oman, Kuweit şi Qatar. Totuşi, Egiptul aparent a decis să se retragă din grup din cauza temerilor că alianţa i-ar afecta relaţiile cu Iranul, potrivit surselor.

Egiptul a transmis decizia sa Statelor Unite şi celorlalţi participanţi înaintea unei întâlniri ce a avut loc duminică în Riad, a afirmat o sursă.

În plus, sursele au precizat că autorităţile egiptene au fost parţial motivate în decizia lor de nesiguranţa legată de realegerea preşedintelui american Donald Trump şi de faptul că succesorul său ar putea suspenda întreaga iniţiativă – aşa cum a făcut Trump cu acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri în timpul predecesorului său, Barack Obama.

Se presupune că decizia guvernului din Cairo ar fi o lovitură pentru strategia lui Trump de a reduce influenţa iraniană în regiune, mai susţine Reuters.

Iniţiativa, propusă de Arabia Saudită în 2017, ca mijloc de a limita influenţa ruşilor şi chinezilor în regiune, a fost susţinută de John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională.

În mod interesant, ştirile privind Egiptul au fost publicate la o zi după ce preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a vizitat Casa Albă, potrivit Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe