Egiptul - punctul central al discuţiilor din timpul vizitei lui Clinton în Israel

Hillary Clinton, şefa diplomaţiei de la Washington. (KEVIN LAMARQUE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.07.2012

Astăzi, secretarul american de stat, Hillary Clinton, şi oficialii israelieni vor discuta despre răsturnarea politică din Egipt, programul nuclear al Iranului şi procesul de pace israeliano-palestinian blocat, potrivit unui raport Reuters.

Făcând prima ei călătorie în Israel din ultimele 22 de luni şi doar cea de-a patra vizită ca secretar de stat, discuţiile lui Clinton se vor concentra în primul rând pe tranziţia politică din Egipt, unde preşedintele islamist Mohamed Mursi a preluat mandatul, în urmă cu două săptămâni.

Căderea de anul trecut a fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak a ridicat întrebări în rândul israelienilor dacă Egiptul, prima naţiune arabă care a făcut pace cu Israelul, va respecta acel tratat sub succesorul său islamist.

Clinton a zburat spre Israel din Egipt, unde a purtat sâmbătă discuţii cu Mursi, un fost membru al Frăţiei Musulmane, care i-a spus că Egiptul va respecta tratatele internaţionale.

Ea s-a întâlnit şi cu mareşalul Hussein Tantawi, şeful consiliului militar care a preluat puterea atunci când Mubarak a fost demis şi care se luptă cu Mursi pentru influenţă.

"Ea aduce un mesaj foarte calmant", a declarat Danny Ayalon, ministrul adjunct israelian de externe, pentru Radio Israel. "Conform evaluării lor (a SUA), ordinea de zi a Egiptului şi cu siguranţă agenda preşedintelui Mursi vor face parte din agenda internă."

Clinton anticipează o discuţie despre primăvara arabă, care nu numai că a dus la căderea lui Mubarak în Egipt, dar a stârnit şi ceea ce a devenit un război civil în Siria, aducând instabilitate la două dintre frontierele Israelului.

Oficialul american a declarat că este de aşteptat ca Clinton să poarte discuţii lungi cu oficialii israelieni despre programul nuclear iranian.

Statele Unite şi aliaţii săi bănuiesc că Iranul ar utiliza programul său nuclear civil ca pe o acoperire pentru a dezvolta arme atomice. Iranul neagă că activitatea sa nucleară are o dimensiune militară, insistând că are drept scop producerea de energie electrică şi este necesar pentru anumite nevoi medicale.

Impasul privind problema care a condus Statele Unite şi alte puteri majore să adopte o abordare ambivalentă în negocierea cu Iranul, în încercarea de a limita programul său nuclear şi de a impune în acelaşi timp sancţiuni economice mai aspre.

Israelul, despre care se crede că ar fi singura ţară din Orientul Mijlociu ce deţine arme nucleare, a clarificat că ar putea ataca Iranul dacă diplomaţia nu reuşeşte să pună capăt activităţii sale nucleare.

Fereastra oferită de Israel Iranului se închide

Consilierul naţional pentru securitate al Casei Albe, Tom Donilon, a vizitat Israelul în acest week-end, iar Secretarul Apărării Leon Panetta urmează să-l viziteze în scurt timp.

Clinton are programat să se întâlnească cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul apărării Ehud Barak, ministrul de externe Avigdor Lieberman şi preşedintele Shimon Peres.

Ea se va întâlni şi cu prim-ministrul palestinian Salam Fayyad, dar nu şi cu preşedintele Mahmoud Abbas, cu care s-a întâlnit pe 6 iulie la Paris.

Negocierile de pace susţinute de SUA au îngheţat în 2010, după ce Netanyahu a respins cererile palestiniene ca să extindă îngheţarea parţială a construcţiilor de colonizare, pe care a aprobat-o iniţial la porunca Washington-ului.

Puţini diplomaţi se aşteaptă să se facă progrese înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, care vor avea loc pe 6 noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor