Egiptul finalizează acordul cu Rusia pentru construirea primei sale centrale nucleare

Acordul prevede construirea unei centrale de generaţia a treia cu patru reactoare cu o putere de 1.200 de megawaţi fiecare.
Liderul egiptean Abdel-Fattah el-Sisi (dr) dă mâna cu omologul său rus Vladimir Putin în timpul întâlnirii lor din Cairo, 10 februarie 2015.
Liderul egiptean Abdel-Fattah el-Sisi (dr) dă mâna cu omologul său rus Vladimir Putin în timpul întâlnirii lor din Cairo, 10 februarie 2015. (Captură Foto)

Mass-media din Rusia a anunţat luni că Egiptul a finalizat un contract pentru construirea unei centrale nucleare cu finanţare primită de la Moscova după aproape doi ani de negocieri.

Informaţia a fost făcută publică după ce preşedintele Egiptului Abdel-Fattah el-Sissi s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin în China, unde au participat la un summit.

Centrala nucleară va fi construită în Dabaa, la aproximativ 130 de kilometri nord-vest de Cairo, pe coasta mediteraneană.

Preşedinţia Egiptului a declarat că el-Sissi l-a invitat pe Putin în Egipt pentru a marca începerea construcţiei.

Egiptul intenţiona să construiască o centrală nucleară la Dabaa încă din anii 1980, însă autorităţile de la Cairo au îngheţat acest proiect după dezastrul din 1986 de la centrala nucleară de la Cernobâl.

Pentru construirea centralei cu patru reactoare, Egiptul va primi un împrumut acordat de Rusia de 25 miliarde USD ceea ce va acoperi 85% din costurile lucrărilor de construcţie ale centralei cu capacitatea de 4.800 megawaţi.

Anterior, Rusia a fost implicată şi în construcţia primei centrale nucleare din Iran, în apropierea oraşului Bushehr din sud-vestul Iranului. În 2013 Rusia a transferat controlul operaţional la această centrală iar în 2014 a semnat un acord pentru construirea a două noi reactoare la aceeaşi centrală.