Egipt: Cel puţin 23 de morţi într-un atac asupra creştinilor copţi

Peste 20 de creştini copţi au fost ucişi într-un atac asupra unui autobuz în sudul Egiptului. Militanţii islamişti au desfăşurat o serie de atacuri mortale asupra minorităţii creştine în ultimele câteva luni.
Biserica coptă Mar Girgis din oraşul egiptean Tantra.
Biserica coptă Mar Girgis din oraşul egiptean Tantra. (Getty Images)

Cel puţin 23 de creştini copţi au fost ucişi şi alţi 25 răniţi, când autobuzul cu care călătoreau a fost atacat de bărbaţi înarmaţi în sudul Egiptului, au declarat autorităţile vineri.

Atacul a avut loc în timp ce autobuzul se îndrepta spre Mănăstirea Anba Samuel, în apropierea oraşului Minya, care are o populaţie numeroasă de creştini copţi şi este un centru tradiţional al Islamului militant.

Atacul a avut loc la mai puţin de o lună după ce Papa Francisc a vizitat Egiptul pentru a face apel la toleranţă între religii, pe fondul unei amplificări a atacurilor militante islamiste împotriva creştinilor. Egiptul are cea mai mare comunitate creştină din regiune, reprezentând aproximativ 10% din populaţie.

Niciun grup nu şi-a asumat încă răspunderea pentru atac, dar sinucigaşi cu bombă din grupul jihadist Statul Islamic au comis în trecut atacuri similare.

În luna aprilie, două atacuri separate care au vizat biserici Copte în Tantra şi Alexandria au provocat moartea a aproximativ 50 de persoane şi rănirea altor câteva zeci.

În decembrie anul trecut, 29 de credincioşi au fost ucişi în cea mai mare catedrală coptă din Cairo, ca urmare a unui atac sinucigaş cu bombă revendicat de Statul Islamic.

Mai multe atacuri şi ameninţări venite din partea jihadiştilor împotriva creştinilor din Peninsula Sinai au determinat câteva sute de credincioşi să fugă din zonă.

Armata egipteană desfăşoară o campanie împotriva unei grupări afiliate la Statul Islamic în Sinai, unde militanţii au comis zeci de atacuri împotriva unor sedii ale poliţiei şi armatei.

Relaţiile intercomunale dintre creştini şi musulmani pot fi uneori tensionate în regiunile conservatoare ale Egiptului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe