Efectul protestelor. De la zero-Covid la realitate. Oficial chinez admite că 80-90% din populaţie va sfârşi prin a face boala

China bagă în lockdown zeci de milioane de cetăţeni sub pretextul politicii zero-COVID
China bagă în lockdown zeci de milioane de cetăţeni sub pretextul politicii zero-COVID (Youtube - captură ecran)

După ce, pe fundalul unor proteste fără precedent, guvernul chinez a trecut de la politica sa extrem de dură "zero-Covid" la ceea ce pare a fi o abordare mult mai permisivă de tip "model suedez", mai nou, autorităţile naţionale de sănătate pregătesc populaţia pentru următorul val Covid.

Noul val ar putea afecta aproximativ 80-90% din populaţia chineză, potrivit unei noi estimări realizate de Feng Zijian, fost şef adjunct al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din China.

"Va fi inevitabil ca cei mai mulţi dintre noi să fie infectaţi o dată, indiferent de modul în care sunt ajustate măsurile de combatere a Covid", a declarat Feng, marţi, în timpul unei conferinţe online.

În calitate de înalt oficial în domeniul sănătăţii, Feng face parte din grupul de lucru al guvernului central pentru implementarea noilor politici, care s-a distanţat de mentalitatea de tip "o singură măsură pentru toţi" care a ghidat răspunsul sanitar al Beijingului de la începutul pandemiei.

"Aproximativ 60% dintre chinezi ar putea fi infectaţi în primul val, înainte să se aplatizeze curba, a prezis Feng", citat de Bloomberg. "Prin comparaţie, aproximativ 58% din populaţia SUA a fost infectată până în luna februarie a acestui an, potrivit unei analize a Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor, publicată în aprilie. Această cifră a crescut de la 33,5% în decembrie."

Aşadar, se pare că China, cu doi ani mai târziu, învaţă lecţiile mai multor ţări care au adoptat o poziţie mai flexibilă, bazată pe înţelegerea timpurie a conceptului de imunitate de turmă, desigur, cu protejarea celei mai vulnerabile categorii demografice, persoanele în vârstă şi bolnave, fără a închide economia în totalitate.

Mai mult, începând de joi dimineaţă, în China (ora locală), autorităţile sanitare raportează "peste 20 000 de cazuri noi pe zi în acest moment, în timp ce focarele se extind de la Beijing până la Guangzhou, centrul de producţie din sud, în creştere faţă de mai puţin de 100 de cazuri pe zi înregistrate (oficial) în iunie şi zero pentru perioade lungi din 2020".

Dar China spune că este pregătită să facă faţă pe fondul unei abordări mai delimitate, care presupune pregătirea spitalelor, a autorităţilor civice şi cetăţenilor cu privire la "măsurile de protecţie adecvate" - cum ar fi o distribuire a unui număr mai mare de kituri de testare rapidă a antigenului la domiciliu.

"Este mai bine să direcţionăm valul decât să îl blocăm", a declarat Lu Jiahai, un expert senior în cadrul autorităţii de reglementare a medicamentelor de stat, Administraţia Naţională a Produselor Medicale (NMPA).

În ceea ce priveşte faptul că această abordare seamănă mai mult cu o politică model suedez (deşi nu vă aşteptaţi ca cineva de la Beijing să o numească astfel), Caixin Global a surprins recent următoarele citate care ilustrează o răsturnare uluitoare a modului de gândire cu privire la pandemie în rândul oficialilor chinezi:

"Deşi există provocări în implementarea carantinei la domiciliu, riscurile de infectare nu ar trebui exagerate, a declarat Jin de la Universitatea din Hong Kong."

"Ar trebui să fie furnizate orientări ştiinţifice pe care toată lumea să le urmeze, cu un mecanism clar de responsabilitate, deoarece au existat multe exemple în care chiar şi cuplurile aflate în aceeaşi cameră nu s-au infectat reciproc", a spus Jin, citând experienţa din Hong Kong, unde izolarea la domiciliu a fost adoptată pe scară largă după ce epidemiile cele mai grave au lovit în primăvară.

Un rezident din Beijing a fost de acord. "Cred că este mai important să eliminăm teama iraţională de a fi infectat şi, în acelaşi timp, să învăţăm cum să reducem riscul de infectare încrucişată", a declarat pentru Caixin Ma Qiao, care a studiat medicina preventivă.

Unele dintre noile măsuri ale guvernului comunist prevăd izolarea cazurilor asimptomatice sau uşoare de Covid la domiciliu, mai degrabă decât în centre de carantină sau spitale, timp de şapte zile. Orice persoană în contact cu cei infectaţi ar trebui să stea în carantină la domiciliu timp de cinci zile în loc de opt zile într-o tabără şi apoi acasă.

Consiliul de Stat a desfiinţat, de asemenea, regula conform căreia oamenii trebuie să prezinte teste Covid negative înainte de a intra în locuri publice. După cum a rezumat SCMP noua abordare săptămâna aceasta: "Noua politică a subliniat faptul că trebuie să fie furnizate servicii sociale şi medicale de bază. Mişcările, munca şi producţia oamenilor nu ar trebui să fie restricţionate în zonele cu risc scăzut".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe