Efectul atacului contra DNA. Posibilă activare a "opţiunii nucleare" din tratatul UE la orizont

Atacurile la adresa DNA au reverberat şi în afara ţării. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag cere să se ia în considerare "iniţierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE", dacă asalaturile împotriva Justiţiei continuă.
Justiţia
Justiţia (Captură web)

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Günther Krichbaum, i-a cerut preşedintelui Comisiei Europene să nu suspende aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind justiţia din România, aşa cum şi-ar dori liderii coaliţiei la putere. Mai mult, Krichbaum îi mai transmite şefului Comisiei Europene ca "în cazul unor noi atacuri asupra independenţei sistemului judiciar, ar trebui să se ia în considerare iniţierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE", relatează HotNews.

Cunoscută şi ca "opţiunea nucleară", de ultim resort politic, activarea Articolului 7 din Tratatul UE constă în suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE pentru un stat membru. Iniţierea acestei proceduri a avut loc anul trecut faţă de Polonia tot din cauza măsurilor din Justiţie, dar Comisia Europeană, statele membre şi Varşovia continuă negocierile diplomatice pentru a nu se ajunge la activarea efectivă a Articolului 7, arată sursa citată.

În scrisoarea trimisă lui Juncker, Krichbaum reaminteşte că "în ultimele zile au fost făcute public înregistrări audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor DNA" şi arată că autorii respectivelor înregistrări sunt "politicieni care sunt în curs de investigare sau care au fost deja condamnaţi pentru fapte de corupţie".

De asemenea, Günther laudă realizările DNA, modelul impus în regiune şi susţine că "Orice atac asupra DNA şi asupra Laurei Kovesi este, prin urmare, un atac asupra independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei".

Redăm parte din textul scrisorii adresate de Günther Krichbaum lui Jean Claude Juncker:

"În ultimele zile au fost făcute public înregistrări audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Autorii acestor înregistrări sunt politicieni care sunt în curs de investigare sau care au fost deja condamnaţi pentru fapte de corupţie. În urma acestui scandal este cerută acum demisia şefei DNA, Laura Kovesi.

În ultimii ani, DNA a avut un rol semnificativ, în combaterea eficientă a corupţiei în România chiar şi la cel mai înalt nivel. Independenţa şi marile succese ale DNA sunt văzute ca o mare realizare şi în afara graniţelor României. În special în societatea civilă din ţările din Balcanii de Vest, DNA este prin urmare considerată un model în eforturile proprii de a lupta împotriva corupţiei. Orice atac asupra DNA şi asupra Laurei Kovesi este, prin urmare, un atac asupra independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei.

Marile progrese în justiţia românească au fost posibile doar datorită aderării la UE şi prin sprijinul instituţiilor europene. Cetăţenii români pro-europeni, care se opun acţiunilor guvernului, au nevoie urgentă de sprijinul Comisiei. În cazul unor noi atacuri asupra independenţei sistemului judiciar, ar trebui, în opinia mea, să se ia în considerare iniţierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE."

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că posturile Antena 3 şi RTV au prezentat o serie de înregistrări audio ce redau presupuse discuţii purtate de procurorul-şef al Serviciului Teritorial Ploieşti, Onea Lucian, cu Vlad Cosma, despre modul în care au ajuns mai mulţi procurori să fie promovaţi şi cum au falsificat probe în cazul mai multor oameni politici. În materialul difuzat de Antena 3, Cosma susţinea că există un grup "infracţional" din care fac parte procurorii Negulescu şi Onea şi poliţiştii Mihai Iordache şi Florea Gabriela.

În replică, DNA a acuzat că deputatul PSD a prezentat denaturat situaţia folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal. Mai mult, anterior difuzării înregistrărilor, persoane din anturajul lui Vlad Cosma le-au cerut procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui şi tatălui său, Mircea Cosma. Detalii aici.

La rândul său, Codruţa Kovesi a transmis ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu îşi dă demisia şi a opinat că inculpaţii s-au angajat într-un asalt asupra justiţiei, vor să umilească societatea, să-i umilească pe români. În cadrul conferinţei sale de presă care a durat aproape 2 ore, Kovesi a răspuns la întrebările presei, chiar şi atunci când acestea se repetau.