Ediţii muzicale rare aduse la viaţă în „Stagiunea de colecţie”

(photos.com)

În acorduri clasice de pian şi vioară, Biblioteca Naţională a României în colaborare cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România a lansat marţi, 29 martie, Stagiunea de colecţie - o serie de evenimente prin care vor fi valorificate partiturile rare din patrimoniul Bibliotecii.

Concertele Stagiunii de colecţie sunt menite să reînvie pagini valoroase din muzica universală şi românească, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonoră în istorie. Partiturile alese sunt ediţii Princeps ale unor lucrări celebre, versiuni rare şi, deopotrivă, fac parte din colecţiile personale ale marilor muzicieni români.

Pentru această seară au fost alese partiturile:

Sonata pentru vioară şi pian în mi minor KW 304 de Wolfgang Amadeus Mozart;
Fuga din Sonata I în sol minor BWV 1001 de Johann Sebastian Bach;
Pavane şi Bourree din Suita op. 10 de George Enescu;
5 Bucoliques de Witold Lutoslawski.

„Lecturile” muzicale au fost oferite de Alexandra Tănase- vioară şi Iulian Ochescu- pian.

Pe parcursul spectacolelor, care vor fi organizate în serile de marţi, o dată la două săptămâni, în perioada 29 martie – 7 iunie 2016, de la ora 18.00, publicul va fi ghidat atât de interpreţii participanţi, cât şi de cercetători ai Bibliotecii care, în cadrul fiecărui concert, vor face scurte prezentări interactive ale partiturilor.

Evenimentul este organizat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), cu o experienţă de peste 20 de ani în promovarea artiştilor interpreţi, în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrările de patrimoniu promovând, în acelaşi timp, interpreţii valoroşi ai noii generaţii.