Ecuadorul îi blochează lui Assange comunicarea cu exteriorul

După ce Assange a contestat acuzaţia britanicilor că Rusia ar fi fost în spatele otrăvirii unui fost spion rus, Ecuadorul i-a blocat comunicarea cu exteriorul pe motiv că acesta ar fi încălcat un acord privind neinterferarea cu problemele altor ţări.
Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks.
Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks. (Getty Images)

Guvernul ecuadorian a anunţat miercuri că a blocat sistemele de comunicare cu exteriorul ale fondatorului website-ului WikiLeaks, Julian Assange, care s-a refugiat şi locuieşte în ambasada Ecuadorului din Londra de peste 5 ani.

Oficiali ecuadorieni au precizat că măsura a fost luată ca răspuns la activitatea recentă a lui Assange pe reţelele sociale, care a fost văzută ca o încălcare a unui acord scris în 2017 ce îl împiedică pe acesta să trimită orice fel de mesaje care ar putea interfera cu relaţiile naţiunii sud-americane cu alte ţări.

Ei au afirmat că postările lui Assange “periclitează bunele relaţii pe care ţara le are cu Marea Britanie, cu celălalte state ale Uniunii Europene precum şi cu alte naţiuni”, astfel că au decis să îi suspende accesul la Internet “pentru a evita alte potenţiale probleme”.

Assange a contestat luni pe Twitter acuzaţia Marii Britanii că Rusia a fost responsabilă pentru otrăvirea cu o neurotoxină a unui fost spion rus în oraşul britanic Salisbury. De asemenea, el a contestat expulzarea diplomaţilor ruşi de către britanici şi alte ţări.

Postările pe Twitter ale lui Assange au atras un răspuns dur al secretarului de stat pentru Afacerile Externe, Alan Duncan. Acesta a declarat marţi că a sosit momentul ca “acest vierme mizerabil să iasă din ambasadă şi să se predea justiţiei britanice”.

Ecuadorul i-a oferit azil lui Assange după ce acesta s-a refugiat în ambasada ecuadoriană din Londra pentru a evita extrădarea în Suedia, unde urma să se confrunte cu acuzaţii de agresiune sexuală şi viol, acuzaţii pe care le-a negat.

Assange a susţinut că Suedia l-ar extrăda în cele din urmă în Statele Unite pentru a fi judecat pentru publicarea de către WikiLeaks a numeroase documente militare şi diplomatice secrete importante.

În mai 2017, procurorii suedezi au declarat că au decis să închidă o investigaţie preliminară asupra unei acuzaţii de viol împotriva lui Assange, anulând astfel o acţiune legală ce dura de 7 ani. Cu toate acestea, Assange poate fi arestat în Marea Britanie pentru că a încălcat condiţiile eliberării pe cauţiune.

La începutul acestui an, Ecuadorul a declarat că i-a acordat lui Assange cetăţenia ecuadoriană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe