Ecouri din diaspora la protestul "Dictatură, sau Europa?". "Este nevoie de o resetare completă"

Apelul la manifestaţia "Dictatură, sau Europa?" a ajuns la românii canadieni din zona Toronto şi împrejurimi, care s-au mobilizat şi au organizat un protest în faţa primăriei din Toronto sub lozinca "Nu vrem ca România să fie condusă de hoţi!".
Protest Toronto
Protest Toronto (Maria Matyiku / Epoch Times)

Manifestaţia a impresionat, nu atât de mult prin numărul participanţilor, ci prin mesajele şi impresiile transmise care au fost semnificative. Manifestanţii au afişat pancarte lozinci simbolice, printre care enumerăm: "Fără penali în funcţii publice", "Lustraţie- Justiţie", "PCR=FSN=PSD - Ciuma roşie", "România progresivă spune DA statului de drept şi NU corupţiei", prin care şi-au exprimat o parte din nemulţumirile şi motivele care îi determină să se solidarizeze cu cei din ţară mamă.

De asemenea, manifestanţii au adus un ultim omagiu Doinei Cornea, o flacără vie în lupta împotriva comunismului, afişând pancarta, "RIP DOINA CORNEA", urmat de un moment de reculegere.

Protest Toronto
Protest Toronto (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vă prezentăm câteva impresii ale protestatarilor

"Vin la proteste deoarece mă deranjează cel mai mult corupţia din România şi nesimţirea acestui guvern care nu e capabil să guverneze. Le transmit celor din ţară să continue lupta: în fiecare duminică, în fiecare sâmbătă, demonstraţi până când o să cadă", a afirmat Mihnea.

Claudiu îşi exprimă îngrijorarea faţă de degradarea situaţiei economice şi juridice din ţară într-un mod accelerat într-un an şi jumătate: "poate că unii dintre noi ar vrea să se întoarcă în ţară şi ne uităm cu groază că ne întoarcem într-un loc care arată mult mai rău decât aşa cum l-am lăsat cu câţiva ani în urmă. Cei din ţară şi noi trebuie să continuăm să ne arătăm dezaprobarea faţă de ce se întâmplă şi să încercăm să influenţăm în aşa fel încât lucrurile să se schimbe. Trebuie să ne implicăm.

Guvernul încearcă să supravieţuiască în continuare folosind tot felul de mijloace, şi creându-şi mijloace prin metode legale şi la limita legalităţii. Cei care au ochii deschişi înţeleg ce se întâmplă şi continuă să protesteze şi să deschidă şi ochii celorlalţi. Şi dacă se trece de un anumit nivel critic, poate că balanţa se va schimba şi se va înclina în favoarea evoluţiei spre bine."

"Corupţia este ceea ce mă deranjează şi faptul că cei care ne conduc acum nu ne reprezintă. Românii, şi cei de acasă şi cei din diaspora, avem mult mai mult de oferit decât ceea ce facem acum şi cred că acesta este cauza care ne face să nu ne exprimăm la adevărata valoare. Le doresc celor din stradă, multă rezistenţă, mult spirit al umorului, multă energie, pentru că se pare că este un război de durată şi cel care rezistă mai mult o să iasă la suprafaţă", a afirmat Lucian.

Cristi, îmbrăcat într-un costum retro, gen România de acum 100 de ani, l-a prezentat pe "nea Mitică", o mascotă sugestivă ce simbolizează protestul în viziunea personală. Cristi a spus că mascota "arată legătura olfactivă dintre noi cei din prezent cărora ne "pute" cât şi a înaintaşilor cărora le-ar "puţi" cu siguranţă în egală măsură politica primitivă gen "Era Ticăloşilor redivivus a Puterii actuale".

Eu vin la proteste mai mult din tristeţe, cel mai mult mă întristează faptul că un om precum Călin Nemeş se spânzura într-o ţară în care nu-i pasă nimănui de chestia asta." Probabil că dacă aş putea, aş ajuta pe cât mai mulţi dintre prietenii mei să plece de acolo, asta este tot ce pot să spun".

Protest Toronto
Protest Toronto (Maria Matyiku / Epoch Times)

Cristian Radu crede că "de abia acum începem să plătim cu adevărat, sau să vedem cu adevărat costul la ceea ce s-a întâmplat în 1990 şi faptul că Ion Iliescu a fost votat de atâtea ori. Practic România este o ţară fără constituţie. Vedem cum a fost posibil ca un astfel de sistem să creeze indivizii din ce în ce mai răi: a fost Iliescu, a venit Năstase şi am crezut că mai rău de atât nu se poate. Ponta ne-a dovedit că se poate. Am zis că mai rău decât Ponta nu se poate, a venit Dragnea şi ne-a contrazis din nou - se poate, şi dacă vom continua, să zicem în acelaşi aşa-numit sistem, vom fi contrazişi din nou şi vom vedea că se poate mai rău şi decât Dragnea.

Cred că e nevoie de o resetare completă a ceea ce înseamnă constituţie, organizaţie democratică a ţării, pe principii exclusiv meritocratice. Dacă ar fi să nominalizez o singură cauză a răului, ar fi dezastru moral în care a aruncat ţara noul partid comunist PSD, sub oricare nume s-ar fi aflat el la putere de-a lungul anilor. Condamnaţii penali ajung să distrugă legile justiţiei, incompetenţii ajung în cele mai înalte funcţii, iar scara valorilor este pur şi simplu inversată. Dacă ar fi să resetăm ceva, ar trebui să o luăm de la capăt.

Ce mă motivează să vin, pesimist cum sunt n-am nici o speranţă, însă simt o datorie profund morală faţă de "romanticii" care s-au jertfit în decembrie 1989, în iunie 1990 şi în celelalte mineriade, celor peste 2.000 de morţi cărora în principiu le datorăm libertatea pe care o avem astăzi de a ne spune opinia".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne