Economia Transnistriei se află într-o criză profundă, populaţia fiind la limita sărăciei

Firmele transnistrene supravieţuiesc datorită acordului de asociere UE - R. Moldova. Exporturile din stânga Nistrului către UE în 2016 au crescut, cele spre Rusia au fost în scădere.
Transnistria, or.Tiraspol
Transnistria, or.Tiraspol (novostipmr.com)

Principalul motor al creşterii exporturilor din regiunea transnistreană către Uniunea Europeană şi care încă mai menţine economia regiunii separatiste îl reprezintă Acordul de asociere semnat între UE şi Republica Moldova.

“Astfel, în primele 3 luni din 2016, Transnistria a exportat bunuri către UE în valoare de 50 milioane dolari, faţă de 40 milioane dolari în primele 3 luni din 2015. În acelaşi timp, valoarea exporturilor către Rusia a scăzut, în aceeaşi perioadă, la jumătate faţă de 2015, conform unui raport al Institutul pentru Politici şi Reforme Europene din 2016”, transmite report.md.

Tendinţa de a pătrunde pe piaţa europeană a celor din regiunea transnistreană se vede şi în cifrele de la Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova. Între 2007 şi 2016, numărul firmelor din stânga Nistrului înregistrate la CCI a R. Moldova a crescut de la mai puţin de 400 la peste 1.800.

De menţionat că organizaţiile din Transnistria nu ar fi putut încheia contracte în UE fără să fi fost înregistrate la CCI din Moldova.

Cu toate acestea, situaţia macroeconomică din Transnistria în 2016 a continuat să se deterioreze. Volumul producţiei industriale în 2016 faţă de 2015 a scăzut cu 2,9%, exporturile efectuate în 2016 faţă de 2015 au scăzut cu 1,4%, iar importurile au scăzut în 2016 faţă de 2015 cu 36%. Economia regiunii se află într-o criză profundă, iar populaţia este la limita sărăciei.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul", Federaţia Rusă a finanţat regiunea transnistreană cu peste 6,5 miliarde de dolari din 1994 şi până în prezent, prin intermediul Gazprom şi MoldovaGaz.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe