Echipajul american de pe ISS găzduit în sectorul rusesc după o posibilă scurgere de amoniac


Staţia Spaţială Internaţională.
Staţia Spaţială Internaţională. (Captură Foto)

Sectorul american al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a fost evacuat şi izolat de restul staţiei, după ce s-au descoperit indicaţii privind o posibilă scurgere chimică periculoasă, a declarat miercuri un oficial senior al NASA.

Sean Fuller, reprezentant al NASA în Rusia, a spus publicaţiei The Moscow Times prin telefon că echipajele american şi european care trăiesc în sectorul american al ISS s-au refugiat în sectorul rusesc după ce s-a dat alarma asupra unei posibile scurgeri de amoniac la ora 11:44 a.m., ora Moscovei.

Amoniacul este o substanţă foarte toxică folosită la sistemele de răcire ale navelor şi staţiilor spaţiale.

Totuşi, Fuller a declarat că NASA încă nu a confirmat contaminarea cu amoniac la bordul ISS şi a adăugat că echipajul urmează procedura şi a izolat sectorul posibil aflat în pericol.

O declaraţie din partea agenţiei spaţiale ruseşti, Roscosmos, a susţinut miercuri că întregul echipaj de 6 oameni se află în segmentul rusesc al ISS.

“Siguranţa echipajului a fost realizată prin acţiuni coordonate şi practice ale cosmonauţilor şi astronauţilor, precum şi cu ajutorul echipelor de control din Moscova şi Houston”, a susţinut Maxim Matiushin, şeful centrului de control al misiunii ruse din Moscova, în declaraţia publicată de Roscosmos.

Atmosfera din sectorul rusesc nu prezintă niciun semn de contaminare cu amoniac, au declarat ambele părţi. Conform lui Fuller, sarcina imediată a echipei este aceea de a verifica posibila scurgere.