Echipa lui Navalnîi afirmă că otrăvirea s-a produs în camera acestuia de hotel

Alexei Navalni.
Alexei Navalni. (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Agentul folosit pentru otrăvirea liderului opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a fost detectat pe o sticlă de apă goală din camera sa de hotel din oraşul siberian Tomsk, sugerând că celebrul critic al Kremlinului a fost otrăvit acolo şi nu la aeroport, aşa cum s-a crezut prima dată, au declarat joi membri ai echipei sale.

Navalnîi s-a îmbolnăvit brusc, starea sănătăţii sale fiind atât de gravă încât avionul cu care călătorea a efectuat o aterizare de urgenţă iar opozantul Kremlinului a fost dus de urgenţă la un spital local pentru îngrijiri.

Laboratoare din Germania, Franţa şi Suedia au stabilit că a fost otrăvit de un agent agresiv din gama noviciok, o toxină dezvoltată de armata sovietică.

Rusia neagă acest lucru şi spune că nu a văzut nicio dovadă în acest sens, cerând explicaţii Germaniei, după de oficiali de vârf, inclusiv ministrul de Externe, Heiko Mass, şi cancelarul Angela Merkel au cerut Rusiei să efectueze o anchetă în acest caz.

Un videoclip postat pe contul de Instagram al lui Navalnîi a arătat membrii echipei sale percheziţionând camera pe care tocmai o lăsase în hotelul Xander din Tomsk, pe 20 august, la o oră după ce au aflat că liderul opoziţiei ruse s-a îmbolnăvit în circumstanţe suspecte.

„S-a decis să strângem tot ceea ce ar putea fi ipotetic util şi să predăm obiectele medicilor din Germania. Faptul că Rusia nu va deschide o anchetă era deja destul de evident ", se spune în postare.

Videoclipul camerei de hotel abandonate arată două sticle de apă pe un birou, iar alta pe o noptieră. Echipa lui Navalnîi, purtând mănuşi de protecţie, este văzută plasând articole în pungi de plastic albastre.

„Două săptămâni mai târziu, un laborator german a găsit urme de Noviciok pe sticla de apă din camera de hotel din Tomsk”, se spune în postare.

„Şi apoi mai multe laboratoare care i-au făcut analize lui Alexei au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu acesta. Acum înţelegem: atentatul a avut loc înainte ca el să părăsească camera de hotel pentru a merge la aeroport.”

Iniţial, asistenţii lui Navalnîi au spus că bănuiau că ar fi fost pusă otravă într-o ceaşcă de ceai pe care acesta a băut-o pe aeroportul din Tomsk înainte de îmbarcare.

Vladimir Milov, fost ministru adjunct al Energiei şi aliat al lui Navalnîi, a declarat că reacţia echipei opozantului a fost mai rapidă ca a celor de la FSB: „Au luat dovezile de sub nasul lor şi le-au expediat din ţară”.

Aliatul lui Navalnîi, Gheorghi Alburov, a declarat pentru Reuters că „sticlele au fost transportate odată cu Alexei” când acesta a zburat cu avionul în Germania, pe 22 august.

Navalnîi este cel mai proeminent adversar politic al preşedintelui Vladimir Putin, chiar dacă nu i s-a permis să-şi formeze propriul partid. Investigaţiile sale despre corupţia oficială, publicate pe YouTube şi Instagram, au atins audienţe de multe milioane în toată Rusia.

Germania, Franţa, Marea Britanie şi alte naţiuni au cerut explicaţii din partea Rusiei, fiind solicitate noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a declarat, joi, că Germania i-a solicitat asistenţă tehnică.

Rusia a efectuat controale înainte de investigaţie, dar a menţionat că sunt necesare mai multe dovezi înainte de a putea deschide o anchetă penală formală.

Noviciok a fost folosit pentru a-i otrăvi pe fostul agent rus Serghei Skripal şi fiica sa în oraşul Salisbury în 2018. Cei doi au supravieţuit, dar incidentul a făcut o victimă - Dawn Sturgess - care a murit după ce a luat contact cu o sticlă contaminată. Moscova a negat, de asemenea, efectuarea acestui atac.

Membrii OPCW au convenit în noiembrie 2019 să extindă lista agenţiei cu substanţele chimice „Schedule 1” interzise pentru prima dată pentru a include agenţi Noviciok. Această interdicţie a intrat în vigoare în iunie anul trecut.

Anton Timofeiev, membru al echipei lui Navalnîi, care apărea în videoclipul înfăţişând colectarea mostrelor de la hotel, a declarat pentru Reuters că încerca să se gândească la implicaţiile cazului Skripal în timp ce colecta sticlele. "Ne gândeam că o femeie de serviciu a hotelului va merge să ia acele sticle", a spus el pentru Reuters. „Desigur, ar fi fost otrăvită”.