Echipă CNN gustă libertatea made în China. Reporter luat la îmbrânceli de poliţie [video]

(FREDERIC J. BROWN / AFP / Getty Images)

Reporterul CNN David McKenzie şi-a permis o doză prea mare de libertate săptămâna aceasta, în momentul când a încercat să raporteze de la Beijing despre procesul în curs de desfăşurare intentat lui Xu Zhiyong, un activist de drepturile omului.

Cu tot curajul său, McKenzie s-a ales cu un altfel de “documentar”: unul "live", despre cum ştiu autorităţile chineze să trateze tema "libertatea presei".

Xu Zhiyong - omul care a luat campania anti-corupţie a regimului prea în serios

Xu Zhiyong, licenţiat în drept, este fondatorul unei mişcări civice ce promovează drepturile cetăţeneşti (consfinţite de altfel în Constituţie) şi statul de drept. Xu a fost arestat în iulie 2013 după ce a instigat la organizarea unor mici demonstraţii care să ceară oficialilor regimului declaraţii de avere.

Deşi liderul Partidului Comunist, Xi Jinping, a promis transparenţa atunci când a luat frâiele puterii, autorităţile au reacţionat ca de obicei, arestând 17 dintre membrii grupului său, semnalând că regimul nu tolerează dizidenţa nici în materie de anti corupţie decât declarativ.

CNN pierde temporar acreditarea

În urma incidentului, licenţa postului de televiziune american CNN a fost întreruptă în interiorul Chinei – o decizie cu atât mai absurdă cu cât trimisul CNN a fost cel agresat de către autorităţi şi nu invers.

“Acesta este un stat uni-partidic, care controlează mass media la nivel local. Nu există nimic de genul presă chineză independentă în interiorul ţării. Astfel, presa externă încearcă să joace acest rol, purtând ştirea acolo unde alte mass media nu reuşesc”.

McKenzie se afla în apropierea tribunalului din Beijing unde urma sa se desfăşoare procesul sus amintit. Brusc, s-a trezit oprit de poliţie, şi înainte de a fi aruncat în dubă, a fost luat la şuturi şi îmbrânceli. În tot acest timp, echipa sa a continuat să filmeze, şi, cu toate că poliţia a stricat camera video, filmul a rămas intact.

De precizat că reporterul şi echipa să se aflau pe un spaţiu public, şi nu încălcaseră nicio lege. După ce au fost aruncaţi în duba poliţiei, au fost duşi într-o zonă izolată, departe de tribunal, astfel că prezenţa lor la proces a fost compromisă.

McKenzie a rămas calm pe tot parcursul întâmplării, continuând să spună că “acesta este un spaţiu public, mi s-a permis să transmit, mi s-a permis să raportez”. Dar urechile poliţiştilor au rămas surde.

Unul dintre poliţiştii prezenţi i-ar fi spus că ei nu fac altceva decât să execute ordinele primite.

Într-un interviu transmis ulterior în direct la CNN, McKenzie a declarat: “Acesta este un stat uni-partidic, care controlează mass media la nivel local. Nu există nimic de genul presă chineză independentă în interiorul ţării. Astfel, presa externă încearcă să joace acest rol, purtând ştirea acolo unde alte mass media nu reuşesc”.