Echilibrul caprei alpine sfidează gravitaţia: la plimbare pe dig (video)

Evoluţia caprelor alpine, inclusiv a nou-născuţilor, pe peretele barajului Barbellino din Bergamo, Italia, este un adevărat spectacol pentru excursionişti.
Capre alpine (Capra ibex)
Capre alpine (Capra ibex) (Wikipedia.org)

Testele lor de echilibru, pe care nici un om nu ar putea spera vreodată să le treacă, sunt un spectacol bine cunoscut excursioniştilor care frecventează zonele bergamasche din Italia, dar de fiecare dată spectacolul este unic: caprele alpine care merg în căutare de hrană şi apă pe peretele barajului Barbellino, în Valbondione, Bergamo, par să sfideze gravitaţia în acest clip video realizat de Mirco Bonacorsi, şeful Observatorului florei şi faunei din Maslana. „Eu le numesc funambuli cu coarne”, explică Bonacorsi. „Nu oboseşti niciodată să admiri spectacolul, care îi implică şi pe micuţii lor.”

Capra alpină (Capra ibex) este o specie de capră sălbatică ce trăieşte în Munţii Alpi. Fiind o excelentă căţărătoare, habitatul său este hotarul dintre regiunea stâncoasă a munţilor Alpi şi regiunea pădurilor alpine. Zona pe care o ocupă este terenul abrupt, accidentat, situat la altitudini de până la 3200 m.

În urmă cu 100.000 de ani, capra alpină era întâlnită în toate regiunile stâncoase din Europa Centrală. Capra alpină a fost vânată mult timp, fiind adusă aproape de extincţie. În vremea romanilor era privită ca un animal mistic, unele părţi ale corpului său erau considerate ca având puteri vindecătoare şi erau folosite ca ingrediente pentru diverse poţiuni magice. La fel, în evul mediu, coarnele, transformate în pulbere, erau folosite ca remediu pentru impotenţă, sângele pentru combaterea calculilor renali, iar stomacul împotriva depresiei (sursa).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură