Ebola: Obama cere liderilor europeni un efort 'mai important'

Preşedintele american  Barack Obama.
Preşedintele american  Barack Obama. (Alex Wong / Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama a cerut miercuri mai multor lideri europeni să facă un efort 'mai important' pentru a contribui la lupta împotriva epidemiei de Ebola ce face ravagii în trei ţări din vestul Africii.

'Preşedintele a cerut acestor lideri să facă un efort mai important', a declarat Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe, la sfârşitul unei videoconferinţe la care au fost invitaţi primul ministru britanic David Cameron, preşedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi premierul italian Matteo Renzi.

Purtătorul de cuvânt al lui Cameron a declarat la rândul său că liderii au căzut de acord că în faţa 'celei mai grave urgenţe sanitare din ultimii ani', comunitatea internaţională 'trebuie să facă mult mai mult şi mai rapid' pentru a opri răspândirea acestei boli.

După anunţul făcut în urmă cu o lună despre trimiterea a 3.000 de militari americani în Africa de vest pentru a dezvolta infrastructura logistică necesară şi organiza riposta împotriva virusului, Obama şi-a exprimat de mai multe ori frustrarea faţă de lipsa de implicare a unor ţări, fără a le numi, notează AFP.

'Lumea întreagă nu face suficient', a avertizat el marţi. 'Există o serie de ţări care au capacităţile şi nu au trecut încă la o viteză mai mare', a adăugat el.