Ebola în SUA: cine a mai fost infectat?



Oamenii trec pe lângă o maşină a forţelor de ordine în apropiere de intrarea în complexul Ivy Apartments în timp ce copiii se întorc de la şcoală, 1 octombrie 2014, în Dallas.
Oamenii trec pe lângă o maşină a forţelor de ordine în apropiere de intrarea în complexul Ivy Apartments în timp ce copiii se întorc de la şcoală, 1 octombrie 2014, în Dallas. (AP Photo/Tony Gutierrez)

Primul pacient diagnosticat cu ebola în SUA s-a dus iniţial la un spital de urgenţă în Dallas săptămâna trecută, dar a fost trimis acasă, în ciuda faptului că i s-a spus asistentei medicale că bărbatul a călătorit în Africa de Vest, regiune răvăşită de această boală, a recunoscut spitalul miercuri.

Decizia Spitalului Presbiterian din Texas de a-l externa pe bărbat s-ar putea să fi expus alţi oameni la un risc ridicat de a contracta boala înainte ca bărbatul infectat să se întoarcă la Urgenţe două zile mai târziu, după ce starea lui s-a înrăutăţit.

Thomas Eric Duncan a explicat unei asistente, vineri, că a venit în SUA din Liberia, dar această informaţie nu a fost circulată corespunzător, a declarat dr. Mark Lester, care lucrează pentru compania mamă a spitalului.

În schimb, pacientul a fost trimis acasă cu antibiotice, conform surorii sale, Mai Wureh, care l-a identificat pe fratele ei ca fiind persoana infectată. Antibioticele, care atacă bacteriile, sunt în general ineficiente împotriva ebolei, care este cauzată de un virus.

La o zi după ce s-a confirmat diagnosticul bărbatului, o echipă de nouă oficiali federali din domeniul sănătăţii încerca să dea de urma tuturor persoanelor cu care ar fi intrat în contact bărbatul infectat.

Echipa de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) s-a deplasat la Dallas pentru a lucra împreună cu agenţiile de sănătate locale şi statale pentru a se asigura că acei oameni sunt supravegheaţi non-stop timp de 21 de zile.

Transmisibilă înainte să apară simptome?

Guvernatorul din Texas, Rick Perry, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă: „Boala nu poate fi transmisă înainte ca persoana să aibă simptome” şi că Texasul e bine pregătit pentru a face faţă situaţiei deoarece este unul dintre cele 13 state certificate de CDC să pună diagnostice pentru ebola.

Deşi este adevărat că o persoană nu este capabilă să transmită Ebola înainte de apariţia simptomelor bolii, totuşi există riscuri. O persoană începe să se îmbolnăvească şi încărcătura virală se intensifică în interiorul trupului său. Undeva între ziua a 2-a şi a 20-a persoana devine capabilă să transmită boala.

Publicul sceptic

Directorul CDC, dr. Tom Frieden, a căutat să dea asigurări publicului sceptic. „Deşi nu este imposibil să existe cazuri suplimentare asociate cu acest pacient în următoarele săptămâni, totuşi nu am niciun dubiu că vom controla situaţia”, a spus el într-un anunţ făcut de CDC marţi.

Oficialităţile monitorizează între 12 şi 18 oameni care s-ar putea să fi fost expuşi bolii, incluzând 3 membri ai echipei de ambulanţă ce l-a transportat la spital pe bărbatul infectat şi cinci elevi.

Duncan a fost menţinut în izolare la spital începând cu duminică. El a fost declarat că fiind într-o stare gravă dar stabilă.

Se crede că ebola a îmbolnăvit peste 6.500 de oameni în Africa de Vest şi peste 3.000 de decese au fost legate de această boală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Simptomele ebolei pot include febră, dureri musculare, vomă şi sângerări şi pot apărea chiar şi la 21 de zile după expunerea la virus. Boala nu este contagioasă decât atunci când apar simptomele şi este nevoie de un contact apropiat cu fluide corporale pentru a se răspândi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe