Ebola: armata liberiană a deschis focul asupra protestatarilor care încercau să spargă carantina

Forţe de securitate liberiene asigură carantina în mahalaua numită West Point din Monrovia, Liberia, 20 august 20 2014
Forţe de securitate liberiene asigură carantina în mahalaua numită West Point din Monrovia, Liberia, 20 august 20 2014 (John Moore/Getty Images)

Forţele armate din capitala liberiană au deschis focul şi au utilizat gaz lacrimogen, miercuri, împotriva protestatarilor care încercau să spargă carantina impusă cartierului în care trăiesc.

În timp ce numărul victimelor ucise de epidemia de Ebola din Africa de Vest a fost estimat la 1.350, în cartierul West Point din Monrovia, cel puţin patru persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor cu soldaţii.

Autorităţile liberiene au introdus marţi o lege marţială la nivel naţional şi au introdus întregul cartier West Point sub carantină pentru a restrânge răspândirea bolii.

„Soldaţii folosesc gloanţe adevărate”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Dessaline Allison. „Soldaţii aplică regulile valabile în situaţii de conflict. Ei n-au tras asupra cetăţenilor paşnici. Vor exista rapoarte medicale dacă vreo rană a fost provocată de glonţ”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că ţara a fost lovită de cea mai gravă epidemie de Ebola şi a început să resimtă epuizarea rezervelor de combustibil, mâncare şi produse de bază după ce furnizorii şi liniile aeriene şi-au suspendat serviciile către această regiune.

Epidemia de febră hemoragică, care poate ucide 90% din victimele infectate, a răvăşit Liberia, Sierra Leone şi Guineea. De asemenea, s-a răspândit şi în Nigeria, cea mai populată ţară din Africa.

În Liberia, unde numărul deceselor creşte rapid, Ministerul Sănătăţii a transmis că aproape a epuizat rezerva de sticle cu dezinfectant şi cizme de cauciuc, care sunt considerate esenţiale pentru prevenirea răspândirii bolii.

Încercând să îşi revină după un război civil devastator care a durat din 1989 până în 2003, Liberia a înregistrat 95 de decese în ultimele două zile, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. De când a fost descoperită în Guineea, în luna martie, epidemia de Ebola a provocat 1.350 de decese din 2.473 de cazuri înregistrate.

Ciocniri în West Point

Confruntările din West Point au început după ce forţele de securitate au blocat, miercuri, drumurile către cartier cu scaune, mese şi sârmă ghimpată.

Încercările de a izola una din cele mai grav afectate zone ale ţării, care se află în vecinătatea statului Sierra Leone, au provocat frământări sociale. Mai mult, regiunile afectate sunt unele din cele mai sărace ale lumii şi au început să epuizeze rezervele de mâncare şi resurse medicale.

„Nu am mâncare şi suntem speriaţi”, a declarat Alpha Barry, un locuitor din West Point, care a declarat că provine din Guineea şi are patru copii sub 13 ani.

Într-un efort de a calma tensiunile, autorităţile au început să furnizeze tone de orez, ulei şi produse alimentare de bază către West Point, potrivit localnicilor şi oficialilor guvernamentali.

Programul Alimentar Mondial a început furnizarea de urgenţă a alimentelor către zonele aflate în carantină, unde milioane de oamenii riscă să fie afectaţi de epuizarea stocurilor. OMS a solicitat companiilor şi organizaţiilor internaţionale să continue să furnizeze provizii şi servicii către ţările aflate în risc, precizând că este un risc scăzut al infectării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe