Ebola a suferit mutaţii de la începutul epidemiei

Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)

Virusul ebola, care bântuie prin Africa de Vest, a suferit mai multe mutaţii în timpul epidemiei curente, ceea ce poate îngreuna diagnosticarea şi tratarea bolii, conform oamenilor de ştiinţă care au studiat virusul în zeci de cazuri.

Descoperirile, publicate joi în Science, a oferit noi informaţii privitoare la originile celei mai mari şi mai mortale epidemii de ebola din istorie, care a ucis peste 1.500 de persoane în patru ţări şi nu dă semne că ar înceta. Raportul a reamintit şi costul mare plătit de personalul medical şi de cel din zonele infectate - 5 din cei peste 50 de co-autori ai raportului au murit din cauza virusului înainte de publicarea acestuia.

Într-o colaborare condusă de oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii Harvard şi sprijinită de oficiali ai ministerului Sănătăţii din Sierra Leone, cercetătorii au analizat genoamele virusului ebola de la 78 de pacienţi, de la izbucnirea epidemiei în primăvară. Cele 99 de monstre – unii pacienţi au fost testaţi de mai multe ori – sugerau că epidemia a început cu o singură infecţie înainte să se răspândească rapid, precum o scânteie care provoacă un incendiu sălbatic.

Sosirea virusului ebola în Sierra Leone, în mai, a început cu o înmormântare, potrivit descoperirilor de joi. O femeie însărcinată a fost depistată pozitiv cu ebola şi a fost tratată la Spitalul Guvernamental Kenema. Personalul medical, care a găsit cunoscuţii victimei, a descoperit că aceasta, împreună cu alte zeci de femei, participase recent la înmormântarea unui vindecător tradiţional care trata pacienţi bolnavi de ebola în apropiere de graniţa dintre Sierra Leone şi Guineea. Toţi fuseseră infectaţi.

Secvenţa genelor a oferit de asemenea indicii despre modul în care rădăcina iniţială a tulpinii ”Zair” a virusului – una din cele cinci tipuri de ebola despre care se ştie că infectează oamenii - a trecut de la animalul gazdă, posibil lilieci, şi s-a ramificat în jurul anului 2004 în Africa centrală, unde au avut loc epidemii anterioare.

Studiul de joi a detaliat că sutele de mutaţii suferite de virus fac epidemia curentă de ebola diferită de cele din trecut. Unele schimbări au potenţialul să afecteze precizia testelor sau eficacitatea vaccinelor şi a tratamentelor aflate în curs de dezvoltare.

”Am descoperit peste 300 de indicii genetice despre ceea ce diferenţiază această epidemie de epidemiile precedente”, a declarat Stephen Gire, unul din co-autorii studiului şi un cercetător în boli infecţioase al universităţii Harvard. ”În ciuda faptului că nu ştim dacă aceste diferenţe sunt legate de severitatea epidemiei actuale, împărtăşind datele cu grupurile de cercetători, sperăm să grăbim înţelegerea acestei epidemii şi să susţinem eforturile globale de a o restrânge”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe