E oficial: Ramona Mănescu, propusă de ALDE în locul lui Meleşcanu. Vosganian îl ameninţă pe Iohannis

Ramona Mănescu
Ramona Mănescu (Epoch Times România)

Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a anunţat luni, la finalul şedinţei Biroului Politic Central, că partidul său o propune pe Ramona Mănescu să preia şefia Ministerului de Externe, în locul lui Teodor Meleşcanu.

"Am luat în discuţie situaţia de la MAE şi am convenit cu toţii că domnul Teodor Meleşcanu şi-a făcut cu competenţă datoria în poziţia pe care a avut-o. (...) Îl considerăm unul dintre reprezentanţii noştri de marcă. În acelaşi timp nu putem să neglijăm un anumit tip de percepţie publică care leagă de MAE modul în care au fost gestionate alegerile în diaspora. Şi pentru ca să putem să avem pe viitor o comunicare bună cu opinia publică, pentru a lăsa MAE întreaga libertate de a acţiona ca reprezentant al statului român, am hotărât să-i retragem sprijinul politic domnului Teodor Meleşcanu. Ramona Mănescu este propusă pentru această poziţie de ministru de Externe.

Are experienţă în politica liberală de un sfert de veac, are în contul său trei mandate de parlamentar european, în această poziţie a activat în structurile Parlamentului European care au ca responsabilitate politica externă, a avut posibilitatea să relaţioneze cu reprezentanţi de vârf ai diplomaţiei europene şi considerăm că poate să contribuie la reconsiderarea poziţiei României în plan european şi internaţional. Socotim că această candiatură este demnă de a fi acceptată.

Sperăm ca această această propunere pe care doamna Dăncilă o va face la Palatul Cotroceni să aibă un răspuns rapid, aşa cum prevede noua legislaţie a codului administrativ, în termen de zece zile (...) Îl avertizăm pe preşedintele României, în modul cel mai politicos cu putinţă, că în situaţia în care ar refuza acest lucru vom fi în situaţia unui conflict între puterile statului pe care Curtea Constituţional ar trebui să îl lămurească şi socotim într-o astfel de situaţie că primul-ministru Viorica Dăncilă va sesiza CCR", a declarat Varujan Vosganian.

Cu o zi în urmă, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, anunţa la Antena 3 plecarea lui Meleşcanu.

"Am discutat cu mai mulţi colegi din conducere într-o manieră informală şi mâine vom avea o reuniune a Biroului Politic, în care vom propune înlocuirea din funcţie a ministrului de Externe. Cred că percepţia publică care s-a creat despre ministrul de Externe îi afectează atât propria capacitate de lucru. Îl apreciez personal pe Teodor Meleşcanu, cu care am lucrat foarte mulţi ani împreună (...), însă amândoi ştim cât e de greu să te lupţi cu percepţia publică, să lupţi împotriva percepţiei publice. Am avut şi cu domnia sa o discuţie pe acest subiect", a declarat Tăriceanu.