"E inuman, ilegal şi o mizerie demnă de mafie!" - Vlad Voiculescu, despre manevra lui Vâlcov

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Stirile ProTV)

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, unul dintre membrii fondatori ai partidului Mişcarea România Împreună, a reacţionat duminică seară, pe pagina sa de Facebook, după ce Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat pe reţeaua de socializare fişa medicală a unui cunoscut protestatar rezist.

Vâlcov a vrut, prin postarea respectivă, să transmită opiniei publice ideea că protestatarul Sandu Matei, catalogat de el drept unul dintre "liderii #rezist", "este sandilău cu acte".

La rândul său, protestatarul - care a anunţat că se va adresa instanţei - a precizat: "Este adevărat că nu am deranjat aşa mult mafia politică ca până acum, dar să te legi de această depresie cauzată de pierderea unei persoane apropiate dragi este josnic, cu atât mai grav este că vine de la creierul mafiei PSD şi consilierul Primului Ministru."

Vă prezentăm mai jos postarea fostului ministru Vlad Voiculescu:

“PSD apără poporul împotriva abuzurilor.”Şi Tăriceanu idem. Asta auzim în fiecare zi, de ani întregi.

Ieri [sâmbătă- n.r.], Gabriela Firea se întreabă dacă MAI îi supraveghează, atunci când Carmen Dan scoate pe masă copii ale unor conversaţii private.

Astăzi [duminică -n.r.], un consilier al premierului publică documente medicale la care nu ar fi trebuit să aibă acces niciun membru al guvernului, niciodată. Cu atât mai puţin să le publice.

Este nu doar un gest politic lipsit de decenţă. Este inuman, ilegal şi o mizerie demnă de mafie.

De 18 luni aceşti indivizi mint, jignesc, umilesc, prăpădesc. Pacienţi, aparţinători, protestatari, pe oricine nu este ca ei sau nu îşi pleacă privirea în faţa lor.

Nu se vor opri. Nu vom scăpa de ei decât dacă ne organizăm. Om cu om.

PS: Nu sunt jurist, dar mie îmi pare că atât medicului sau funcţionarului care a divulgat informaţia cât şi celui care a făcut-o publică, se cuvine să li se ceară socoteală. Conform Codului Penal.

Pentru medicul/funcţionarul care a divulgat acel document:

Art. 227

Divulgarea secretului profesional

(1) Divulgarea, fără drept, a unor date sau informaţii privind viaţa privată a unei persoane, de natură să aducă un prejudiciu unei persoane, de către acela care a luat cunoştinţă despre acestea în virtutea profesiei ori funcţiei şi care are obligaţia păstrării confidenţialităţii cu privire la aceste date, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Alineatul 2 de aici este pentru domnul consilier al premierului:

Art. 304

Divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice

(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

(3) Dacă, urmare a faptei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), s-a săvârşit o infracţiune împotriva investigatorului sub acoperire, a martorului protejat sau a persoanei incluse în Programul de protecţie a martorilor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani, iar dacă s-a comis cu intenţie o infracţiune contra vieţii, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani.

Sper ca omul căruia i-au fost călcate în picioare drepturile fundamentale să depună plângere penală şi să sesizeze Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Sper ca noi ceilalţi să ne dăm seama că doar împreună vom putea să schimbăm ceva.