Duterte se va întâlni cu Putin în Rusia. Relaţiile SUA-Filipine încă neclare

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte va vizita Rusia săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin şi pentru a întări legăturile dintre cele două ţări, în condiţiile în care liderul filipinez urmăreşte să devină mai independent de alianţa tradiţională a naţiunii insulă cu SUA.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte. (MANMAN DEJETO/AFP/Getty Images)

Maria Cleofe Natividad, secretar adjunct pentru afaceri externe, a declarat că elementul central al călătoriei lui Duterte va fi întâlnirea sa din 25 mai cu Vladimir Putin, pe care preşedintele filipinez l-a lăudat în mai multe rânduri.

Putin l-a invitat pe Duterte în Rusia în noiembrie 2016 în timpul Summitului Cooperării Economice din Asia-Pacific, desfăşurat în Peru.

“Considerăm că această vizită va fi un punct de cotitură ce vă trimite un mesaj puternic al angajamentului Filipinelor pentru a căuta noi parteneriate şi pentru a întări relaţiile cu parteneri netradiţionali, precum Rusia”, a declarat Natividad.

Natividad a precizat că vizita lui Duterte face parte din promisiunea sa de a urmări o politică externă independentă prin întărirea legăturilor ţării cu Rusia şi China, cei mai puternici rivali ai SUA.

Filipine a avut dispute cu regimul comunist chinez timp de mulţi ani pe tema Mării Chinei de Sud, dar legăturile bilaterale s-au îmbunătăţit după alegerea lui Duterte. Acesta a schimbat politica, curtând în mod deschis China pentru legături comerciale mai avantajoase şi pentru ajutoare, şi minimalizând, totodată, disputa din Marea Chinei de Sud. La începutul lunii martie, Duterte a declarat că este dispus să împartă resursele cu Beijingul în apele contestate.

În ceea ce priveşte tensiunile cu SUA, pe moment, Duterte nu a dat curs ameninţărilor de a anula tratatele cu SUA, care au permis staţionarea pe teritoriul filipinez a bazelor şi forţelor militare americane.

De altfel, preşedintele american Donald Trump a discutat la sfârşitul lunii trecute cu omologul său filipinez Rodrigo, pe care l-a invitat la Casa Albă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe