După o săptămână de bombardamente, un oraş ucrainean devastat se trezeşte într-un “calm relativ”

Printre urmările bombardamentelor şi luptelor din estul Ucrainei se numără victime, avarierea a numeroase clădiri şi lipsa de hrană.
Foc cu muniţie de război la Kiev, 20 februarie 2014
Foc cu muniţie de război la Kiev, 20 februarie 2014 (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Locuitorii oraşului Avdiyivka, aflat pe front într-un moment critic, s-au trezit într-un calm relativ pe 4 februarie după o săptămână de bombardamente de artilerie care au distrus vieţi, au omorât zeci de persoane şi l-au determinat pe preşedintele Petro Poroşenko să declare stare de urgenţă.

Liniştea s-a aşternut în urma unui telefon care stabilea o întâlnire între Poroşenko şi preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, în jurul orei 23:35, ora Kievului. Ucraina doreşte sprijinul lui Trump, care a afirmat că vrea să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia.

Pavlo Malykhin, şeful de afaceri civile şi militare ale oraşului, a declarat pentru RFE/RL că a crezut că binevenita linişte s-a datorat unei încetări a focului locale intermediate de misiunea specială de monitorizare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi de Centrul Comun pentru Control şi Coordonare, care include ofiţeri militari ai Ucrainei şi Rusiei.

La un centru umanitar provizoriu lângă stadionul de fotbal al oraşului erau aproape tot atât de mulţi lucrători din cadrul serviciului de urgenţe cât şi rezidenţi. Faţă de oricare altă zi din această săptămână, acum era o schimbare majoră întrucât mii de oameni s-au îngrămădit să primească provizii şi să se încălzească.

Două autobuze disponibile pentru cei care doreau să părăsească oraşul aşteptau goale în parcare. La spitalul municipal, medicii au afirmat că nu au fost raportate victime peste noapte şi că starea relativă de calm le-a permis să se odihnească.

Dar bombardamentul nu a încetat definitiv. Un atac dimineaţa târziu în cartierul Avdiyivka a distrus trei case şi o maşină. Malykhin a susţinut că 114 case de locuit, precum şi opt complexe de blocuri de apartamente şi 22 de apartamente individuale, au fost distruse de bombardament începând din 29 ianuarie.

Zeci de oameni au fost omorâţi, inclusiv civili, iar alţii au fost răniţi în luptele reluate din estul Ucrainei începând cu 29 ianuarie. Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană au emis apeluri de urgenţă pentru a discuta prevenirea unei “catastrofe” într-un conflict care a ucis peste 9.750 de oameni începând cu aprilie 2014.

În Doneţk, rezistenţa separatiştilor susţinuţi de Rusia, care luptă împotriva forţelor guvernului ucrainean, a distrus mai multe clădiri, inclusiv o grădiniţă.

Cu toate acestea Malykhin descria, în dimineaţă zilei de 4 februarie, situaţia ca fiind “relativ calmă” şi “stabilă” comparativ cu zilele precedente.

Angajaţii serviciilor de urgenţă din jurul oraşului s-au folosit de perioada liniştită pentru a lucra la restaurarea instalaţiilor electrice şi de a petici faţadele şi geamurile distruse, a susţinut Malykhin.

A adăugat că speră ca şina de cale ferată, care a suportat câteva avarieri în urma bombardamentelor, va fi de asemenea reparată.

În estul oraşului, care a dus greul luptelor în recentele valuri de ostilităţi, Valentyna Stetskova şi Borya, care nu şi-a dat numele de familie, găteau terci de hrişcă într-o bucătărie din câmp, lângă o biserică avariată peste noapte de un obuzier.

Printre aburii groşi care îi învăluiau, au mărturisit că îşi iau proviziile şi alte produse de la voluntari şi organizaţii umanitare, pe care se bazează, pentru că din cauza luptelor, este o mare lipsă de hrană în oraş.

Viaţa a fost grea în ultimii trei ani, afirmă aceştia, dar mai ales în ultima săptămână. Bombardamentele i-au forţat să se retragă în pivniţe.

“Supravieţuim”, spunea Stetskova. “Supravieţuim şi nimic mai mult”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe