După miezul nopţii. Leancă a încercat să scoată din Moldova 50 mii euro: Are nevoie de ei în România

(THEO HEIMANN / AFP / Getty Images)

Fostul premier moldovean, Iurie Leancă, a încercat la începutul lunii august, să scoată din ţară 50.000 de euro, folosindu-se de paşaportul diplomatic. Politicianului nu i s-a permis trecerea frontierei de stat după ce a refuzat să prezinte la vamă acte care să permită scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova.

Potrivit Cotidianul.md, la 1 august 2019, în jurul orei 1:10 minute, fostul „simplu prim-ministru” a încercat să treacă frontiera de stat prin punctul vamal Sculeni, pe pista diplomatică, cu un automobil la volanul căruia se afla chiar el. Leancă a declarat că deţine 50.000 de euro pe care vrea să îi scoată din ţară şi a prezentat ordinul de eliberare a numerarului pe numele său, din 31 iulie curent.

Întrucât legislaţia în vigoare stipulează că persoanele fizice au dreptul să scoată din Republica Moldova sume băneşti în numerar a căror valoare nu depăşeşte 10.000 de euro, ex-premierului i s-a solicitat să prezinte acte suplimentare care i-ar permite să scoată aceşti bani din ţară.

Ulterior, Leancă a confirmat că a încercat să scoată din ţară 50.000 de euro folosindu-se de paşaportul diplomatic, pe care îl deţine pentru tot restul vieţii. Fostul prim-ministru a specificat că a scos banii de pe conturile sale întrucât ar avea nevoie de ei în România.

În context, jurnalistul Alex Cozer a scris pe contul de Facebook că fostului „simplu prim-ministru” îi este tot mai greu, dacă a ajuns acum singur să-şi care zecile de mii de euro cash peste hotare. Înainte mereu avea la dispoziţie un BMW care căra sacii, acum trebuie singur să dea explicaţii pe la vameşi, a ironizat Cozer.

„Ce e mai interesant şi important, e că un simplu inspector vamal a decis să nu admită o ilegalitate şi să-l trimită acasă pe Leancă cu tot cu sacul cu bani. Nu a fost nevoie de telefoane şi intervenţii de la şefi, unii dintre ei neştiind de caz nici măcar după o săptămână. Asta înseamnă că unele lucruri încep a funcţiona.

Dar în toată această poveste apar câteva întrebări importante. De unde are Leancă zeci de mii de euro cash pe care să-i scoată din Moldova într-o veselie şi de ce face asta?”, s-a întrebat retoric jurnalistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe