După Letonia, Lituania interzice postul rus RT. Cere interzicerea în alte ţări europene

(Getty Images)

O comisie media a guvernului lituanian a interzis săptămâna aceasta difuzarea unei reţele de televiziune ruseşti controlate de stat.

Decizia survine după ce statul vecin, Letonia, a anunţat că va interzice cele şapte canale RT săptămâna trecută.

RT transmite în mai multe limbi şi oferă ştiri favorabile Kremlinului, a declarat comisia media din Lituania.

Comisia de radio şi televiziune lituaniană a declarat că decizia a fost luată în parte datorită presupusului control al reţelei de către Dmitri Kiseliov, care a fost sancţionat de Uniunea Europeană în 2014 pentru „propaganda sa, care susţine desfăşurarea forţelor ruse în Ucraina”.

Comisia pentru mass-media din Letonia a anunţat într-o declaraţie că Kiseliov este acum responsabil de RT după un decret semnat de Vladimir Putin.

Şeful RT, Margarita Simonian, a ironizat serviciile de informaţii ale Letoniei: "Informaţiile letone cred că RT este condusă de Dmitri Kiseliov ... nu ne este frică de o astfel de informaţie".

„Rusia Today a fost ameninţată de multă vreme cu sancţiuni în diferite ţări”, a declarat dr. Serghei Radcenko, director de cercetare la Şcoala de Drept şi Politică a Universităţii Cardiff. Deja a fost interzis în Ucraina şi obligat să se înregistreze ca agent străin în Statele Unite, de exemplu.

În opinia sa, „interzicând o publicaţie, nu faci altceva decât să-i dai o aură pe care nu o merită”.

Decizia se aplică programelor de televiziune RT, RT HD, RT spaniol, RT Documentare şi RT Documentare HD transmise pe internet în ţară.

Cele şapte programe, „în opinia agenţiilor de informaţii letone, sunt cele mai influente canale de propagandă ruseşti din Europa de Vest”, a declarat Consiliul Naţional Electronic de Mass-Media din Letonia într-o declaraţie.

"Ne aşteptăm ca o decizie similară să fie luată de alte state membre ale Uniunii Europene", a declarat preşedintele consiliului de presă Ivars Āboliņš.

RT este considerată în statele baltice drept un instrument de propagandă a Kremlinului care are scopul de a influenţa minoritatea etnică rusă a regiunii, potrivit AP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe