După Kovesi, Lazăr. Luju anunţă că Procurorul General a intrat şi el în colimatorul secţiei Adinei Florea

Controversata secţie pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, secţie a cărei înfiinţare a fost criticată inclusiv de Comisia de la Veneţia, ar fi extins urmărirea penală "in rem" în dosarul deschis lui Kovesi. Vizat ar fi Augustin Lazăr.
Augustin Lazar
Augustin Lazar (Florin Chirila/Epoch Times)

Site-ul Lumea Justiţiei (Luju.ro) anunţă că celebra Secţie pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie extinde urmărirea penală în dosarul privind-o pe procuroarea Laura Codruţa Kovesi, mai exact în dosarul deschis ca urmare a plângerii penale formulate de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Conform unui comunicat de presă pe care Luju îl publică în exclusivitate, s-a dispus începerea urmăririi penale "in rem" sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi fals în declaraţii.

Potrivit sursei citate, care publică informaţia într-un articol cu titlu: "Cântă cucuveaua pentru taica Lazăr", faptele au legătură cu un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Public în 9 ianuarie 2017, despre care Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie a reţinut că s-a anunţat în mod nereal faptul că procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PICCJ "au dispus prin ordonanţă începerea urmăririi penale cu privire la fapta..." respectiv cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu, având ca obiect informaţiile difuzate în mass-media de fostul deputat Sebastian Ghiţă.

Luju.ro susţine deci că, practic, extinderea urmăririi penale în dosarul Laurei Codruţa Kovesi îl vizează direct pe procurorul general al României Augustin Lazăr, întrucât acesta este cel care, conform art. 59 alin. (2) lit. g) din Regulamentul de ordine interioare al parchetelor, este cel care aprobă comunicatele de presă ce urmează a fi postate pe site-ul oficial al Ministerului Public.

Redăm anunţul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, publicat în exclusivitate de Luju.ro.

Cu privire la activitatea de urmărire penală care se efectuează în dosarul aflat pe rolul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, prin ordonanţa cu acelaşi număr din data de 14 februarie 2019, s-a dispus extinderea urmăririi penale şi începerea urmăririi penale 'in rem' sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului (prev. de art. 269 Cod penal) şi fals în declaraţii (prev. de art. 326 Cod penal), constând în aceea că la data de 9 ianuarie 2017 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Biroul de informare şi relaţii publice, a comunicat, în mod nereal, faptul că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică ar fi dispus începerea urmăririi penale cu privire la fapta, respectiv infracţiunea de abuz în serviciu în cauza având ca obiect informaţiile difuzate în mass media de un politician.

În cuprinsul comunicatului de presă, s-a precizat că cercetările penale 'vizează toate aspectele prezentate opiniei publice de către G. S. A.' şi că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în ţară a unui inculpat a fost efectuată de către Poliţia Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituţie.

Ca urmare a verificărilor efectuate în această cauză, a rezultat că la nivelul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu s-a dispus începerea urmăririi penale 'in rem' cu privire la aspectele menţionate anterior şi nu s-a constituit un dosar penal care să privească aspectele menţionate în acel comunicat de presă, ci a vizat doar înregistrarea discuţiei dintre un politician şi un fost preşedinte cu privire la soluţia dispusă de instanţa de judecată într-o cauză penală”.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne