După întâlnirea Erdogan-Putin: NATO şi Turcia reiterează legăturile puternice dintre cele două tabere

Statutul Turciei ca membră a NATO nu este în discuţie după recentul puci eşuat, a declarat alianţa. Între timp, Ankara a declarat că obiectivul său de a consolida cooperarea cu Rusia în industria apărării nu este un pas împotriva NATO.
Soldaţi turci.
Soldaţi turci. (Captură Foto)

“Statutul Turciei ca membră a NATO nu este în discuţie”, a susţinut Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO, într-o declaraţie publicată miercuri ca răspuns la ceea ce a numit a fi “rapoarte media speculative”.

“NATO se bazează pe contribuţia continuă a Turciei, iar Turcia se poate baza pe solidaritatea şi sprijinul NATO”, a precizat Lungescu.

Declaraţia a fost făcută la o zi după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin în oraşul St. Petersburg.

Vizita din Rusia a fost prima întâlnire reconciliatorie dintre Erdogan şi Putin de la doborârea de către aviaţia turcă a unui bombardier rusesc în noiembrie 2015 în apropierea graniţei turco-siriene. Ankara doreşte ca relaţiile ruso-turce din industria apărării să revină la nivelele existente înaintea crizei.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, la rândul său, s-a grăbit miercuri să asigure NATO că obiectivul Turciei de a-şi îmbunătăţi cooperarea cu Rusia în sectorul apărării nu ar trebui să fie interpretat ca un pas împotriva alianţei militare vestice.

Piloţii turci care au doborât avionul rusesc în 2015 se află în custodie, a adăugat Cavusoglu. Ei sunt reţinuţi şi investigaţi pentru posibile conexiuni cu lovitura de stat eşuată şi pentru incidentul doborârii avionului rusesc.

Turcia are cea de-a doua armată ca mărime în NATO după SUA şi este văzută ca un actor cheie în abordarea conflictelor şi schimbărilor din Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe