După întâlnirea cu Tillerson, liderul kazah speră la o cooperare mai strânsă cu SUA

Preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev a avut o întrunire cu secretarul de stat american Rex Tillerson, cu care ocazie şi-a exprimat speranţa de a îmbunătăţi cooperarea dintre cele două ţări.
Preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev.
Preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev. (Getty Images)

Nazarbaev a discutat cu Tillerson cu ocazia summitului ţărilor musulmane, la care a participat şi preşedintele american Donald Trump. Reuniunea a avut loc în weekend în capitala saudită Riad.

Biroul preşedintelui kazah a precizat că Nazarbaev şi-a “exprimat speranţa că interacţiunea dintre Kazahstan şi Statele Unite va intra într-un nivel de dezvoltare nou şi calitativ, în multe domenii”.

Într-o declaraţie, biroul lui Nazarbaev a mai susţinut că liderul kazah şi Tillerson au discutat despre perspectivele îmbunătăţirii cooperării şi au schimbat păreri cu privire la problemele internaţionale curente.

Kazahstanul bogat în resurse energetice are legături strânse cu Rusia, dar a urmărit în acelaşi timp să construiască relaţii cu naţiunile occidentale şi cu ţara vecină China, printre alţii.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani, care a câştigat în urmă cu câteva zile un nou mandat prezidenţial, a criticat luni summitul la care a participat omologul său american, susţinând că întâlnirea este un “spectacol fără niciun sens”.

În cadrul summitului, Trump s-a adresat liderilor statelor musulmane şi le-a cerut să lupte împotriva extremismului islamic, făcând apel la izolarea Iranului, pe care l-a acuzat că alimentează “conflictul sectarian şi terorismul”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe