După eşuarea negocierilor, Stoltenberg îndeamnă Serbia şi Kosovo la calmarea tensiunilor

Secretarul general al NATO a cerut Serbiei şi Kosovo să ia măsuri pentru calmarea tensiunilor şi să relanseze eforturile pentru normalizarea relaţiilor dintre ele după ce discuţiile din această săptămână pentru remedierea raporturilor bilaterale s-au prăbuşit în mijlocul unor acuzaţii reciproce.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

„Nu avem nevoie de mai multă retorică ci de dialog, trebuie să reducem tensiunile pentru a evita incidentele... şi trebuie să normalizăm procesul dintre Priştina şi Belgrad”, a declarat vineri, reporterilor, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o întâlnire cu premierul kosovar Isa Mustafa în Priştina.

După ce o tentativă de negociere s-a încheiat brusc, fără niciun rezultat, pe 1 februarie, Kosovo şi Serbia s-au angajat într-un război de replici, din ce în ce mai intens, acuzându-se reciproc de alimentarea tensiunilor etnice.

Preşedintele kosovar Hashim Thaci a cerut vineri Uniunii Europene şi alianţei militare NATO să avertizeze Serbia împotriva incitării la un nou conflict în Kosovo şi în regiunea Balcanilor.

Premierul sârb Aleksandar Vucic a învinuit Kosovo de prăbuşirea discuţiilor intermediate de UE.

În plus, Vucic a respins apelurile ambasadorilor occidentali de a retrage forţele de poliţie sârbe de la graniţa dintre Serbia şi Kosovo.

NATO are în continuare aproximativ 4.500 de soldaţi staţionaţi în Kosovo pentru a menţine pacea fragilă.