După aprozare, ţinte pentru bănci. Cîţu acuză o ordonanţă de tip comunist pentru modificarea OUG 114

Guvernul va stabili anual, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice ţinte de creşterea a creditării pentru fiecare bancă în parte, de diminuare a marjei de dobândă şi marja de referinţă, această măsură fiind una de tip comunist, acuză senatorul Florin Cîţu.
Florin Cîţu (Senator PNL),
Florin Cîţu (Senator PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

Nu mai demult de ieri ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, anunţa că săptămâna viitoare va modifica prin... OUG celebra OUG 114, respectiv Ordonanţa Lăcomiei, în aspectele care ţin de bănci. Însă, proiectul de modificare a OUG 114 pentru bănci este un dezastru, susţine senatorul PNL Florin Cîţu.

Potrivit lui Cîţu, noua ordonanţă este una de sorginte comunistă, practic Guvernul stabilind, atenţie, ţinte de creditare pentru fiecare bancă în parte, de diminuare a marjei de dobândă şi marja de referinţă, acuză senatorul. Cu alte cuvinte, nu condiţiile pieţei sunt cele care determină ce se întâmplă cu dinamica companiilor private ci "partidul hotărăşte pentru toţi."

Redăm postarea senatorului:

"Această guvernare PSD ALDE este cea mai comunistă şi cea mai intervenţionistă de la revoluţie încoace.

Sunt multe exemple în această ordonanţă şi îmi este greu sa aleg.

Cred că am ales cel mai bun exemplu din ordonanţă.

Guvernul stabileşte prin Hotărâre de guvern (!!!) la propunerea ministerului finanţelor publice ţinte de creşterea a creditării pentru fiecare bancă în parte, de diminuare a marjei de dobândă şi marja de referinţă. Nu glumesc. Scrie negru pe alb.

Guvernul face asta ANUAL. Da, ăştia nu pot să se ţină de obiectivele lor dar dau ţinte companiilor private.

În guvernarea comunistă PSD ALDE nu condiţiile pieţei sunt cele care determină ce se întâmplă cu dinamica companiilor private. Nu. Partidul hotărăşte pentru toţi.

Pentru 2019 ţinta de creştere a creditării PENTRU FIECARE BANCĂ este de 8%.

Pentru 2019 ţinta de diminuare este de -8,0 puncte procentuale.

Pentru 2019 marja de referinţă a dobânzii este de 4 puncte procentuale.

Dacă băncile se conformează atunci plătesc o taxă pe active redusă. Dacă nu, plătesc o taxă pe active mai mare.

Nici nu mai contează procentele sau formulele din ordonanţă. Faptul că Dragnea, Vâlcov şi Teodorovici s-au gândit că într-o economie de piaţă guvernul trebuie să dea hotărâri prin care se stabilesc obiectivele unor companii private arată clar că suntem pe drumul de la socialism spre comunism", scrie, pe Facebook, Cîţu.