Dumitru Alaiba: Vin timpuri complicate. Plahotniuc numeşte oameni loiali şi controlabili să se poată apăra pe sine şi averile sale

Numirea unor persoane noi în funcţiile cheie în stat este o garanţie iluzorie pentru Plahotniuc deoarece acestea îl vor lăsa la prima ocazie chiar mai repejor decât au demisionat oamenii lui Voronin în 2009, afirmă Alaiba.
Dumitru Alaiba, activist civic din R. Moldova
Dumitru Alaiba, activist civic din R. Moldova (facebook.com/Dumitru Alaiba)

Activistul civic Dumitru Alaiba susţine că multiplele demisii şi numiri prin instituţiile de stat din ultimul timp demonstrează că Plahotniuc îşi consolidează poziţiile înainte de alegeri pentru a menţine controlul asupra autorităţilor de reglementare şi structurilor de forţă. Să se poată apăra pe sine şi averile lui.

„Adică, se pregăteşte de defensivă. Numeşte oameni 100% loiali şi controlabili, chiar dacă incompetenţi. Probabil, se pregăteşte să îi dea puterea ”democratic” lui Dodon. Sau să plesnească o coaliţie într-un fel sau altul, în care Dodon să nu poată schimba cam nimic”, a adăugat expertul, precizând că „atotcoordonatorul” se asigură împotriva unor timpuri complicate ce vin asupra lui, în care va trebui să-şi menţină teritoriul. Se pregăteşte să intre în defensivă.

Potrivit lui Alaiba, Sergiu Cioclea şi-a dat subit demisia de la la Banca Naţională. „A plecat, sau l-au încurajat să plece. În locul său numită peste noapte o persoană din câte se pare, mult mai docilă - Octavian Armaşu. Mandat de 7 ani. Comisia Naţională a Pieţei Financiare - Nina Dosca numită repejor. Mandat de 5 ani.

Mutări în conducerea Agenţiei Naţionale de Reglementări în Energetică. Vicedirectori de prin 2013 demişi. Urmează, probabil, numiri rapide. Consiliul Concurenţei - Viorica Cărare, moştenită de la Voronin în sfârşit trimisă la pensie şi în locul ei numit ex-ministrul Construcţiei Răducanu.

Curtea de conturi - vicepreşedintele şi-a dat demisia. A fost plecat, adică. Probabil, numiri. Consiliul Coordonator al Audiovizualului - se selectează trei noi membri ai consiliului. Va fi, probabil, numit leguma docilă Corneliu Mihalache care se va vrea director. Şi în structurile de forţă? Tot normal. CNA, Procuratura Generală şi SIS - tot normal, oameni noi numiţi, teoretic, vor sta pe loc şi for ţine frontul.”

În concluzie, Dumitru Alaiba a ţinut să sublinieze că nou-numiţii o să-l lase pe Plahotniuc unui câte unul doar că nu se ştie cine va fi primul care-l va trăda şi cine va fi ultimul. „Totuşi asta este o garanţie iluzorie pentru el. La temperatură şi sub presiune, legumele se înmoaie şi se prefac în pireu. Îl vor lăsa la prima ocazie - de la Harunjen la Armaşu. Vor pleca frumuşel în demisie chiar mai repejor decât au demisionat legumele lui Voronin în 2009.”