Dumitru Alaiba: Ministrul Justiţiei din Guvernul Dodon îl justifică pe Plahotniuc în dosarul atacurilor raider şi ascunde informaţia

Nu este posibil să scoţi informaţii de la Ministerul moldovenesc al Justiţiei în mod onest, ci făcând gălăgie, a punctat Alaiba.
Fadei Nagacevschi, ministrul Justiţiei al R. Moldova
Fadei Nagacevschi, ministrul Justiţiei al R. Moldova (gov.md)

„Tot mai multe semnale că Dodon a bătut palma cu Plahotniuc”, scrie deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, punctând că de două luni aşteaptă un document de la Ministerul Justiţiei, şi tot nu îl primeşte.

„Mă interesează poziţia oficială a Moldovei la CEDO, depusă la mijlocul lunii iunie 2020, în dosarul Ţopa & Ţopa pe atacul raider din 2010 de deposedare de pachetul de acţiuni în Victoriabank SA”, se mai arată în mesajul parlamentarului, care prezintă şi un extras din acel dosar: „Deşi nu există dubii că Vladimir Plahotniuc ulterior a devenit un politician influent, depăşeşte credibilitatea faptul că până şi o persoană privată bogată ar putea orchestra o conspiraţie de amploare care ar afecta judecătoriile civile şi penale de toate nivelele, după cum pretind reclamanţii”.

Aceasta este poziţia oficială a Republicii Moldova, a menţionat deputatul PAS, şi anume că „Plahotniuc nu a mai făcut ceea ce îi este imputat”. Cel puţin, în acest mod, ministrul Justiţiei din Guvernul Dodon îl justifică pe Plahotniuc, menţionând că el nu ar fi fost capabil să orchestreze atacurile raider cu care a devenit vestit 10 ani în urmă.

„A trebuit să găsesc această informaţie de la o sursă din Strasbourg”, întrucât de la Ministerul moldovenesc al Justiţiei „nu vine şi tot nu vine”. Documentul pe care l-a solicitat parlamentarul de la Chişinău nu este secret de stat şi trebuie pus imediat la dispoziţia oricui îl solicită, ne comunică acesta.

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, este responsabil de acest proces, a punctat Alaiba, adăugând că oficialul cunoaşte foarte bine problema, însă refuză să ofere un răspuns de două luni, contrar legislaţiei. Prin acţiunile sale, Ministerul Justiţiei încalcă legile în loc să fie un exemplu de respectare a lor.

„Compasiunea mea merge către funcţionarii cinstiţi ce muncesc acolo. Ştiu că ei există. Răbdaţi încă puţin. Dacă informaţia pe care o am este greşită, o să fiu primul care o să îşi ceară scuze. Dar nu cred că e greşită. Îndemn cât mai mulţi reprezentanţi ai presei să facă solicitări similare. Se pare că altfel decât cu gălăgie nu e posibil să scoţi din ei informaţie. Acum imaginaţi-vă încă patru ani din ăştia. Câte porcării vor face, în secret, şi le vor ţine ascunse, ilegal”, a conchis deputatul PAS.

Menţionăm că acesta nu este unicul caz în care Ministerul Justiţiei din Moldova nu respectă legea. Recent câţiva practicanţi Falun Gong din Republica Moldova au protestat paşnic în faţa Ministerului Justiţiei solicitând ministrului Fadei Nagacevschi să pună în aplicare hotărârea Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) din 20 noiembrie 2019 şi să excludă simbolul Falun (vechi de mii de ani) din Registrul materialelor cu caracter extremist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe